Piše Tihana Tomičić

Rasplet ovisi o - vladajućima

Zoran Milanović / Tihana Tomičić (Snimili Luka Jeličić /  Davor Kovačević / Novi list)

Zoran Milanović / Tihana Tomičić (Snimili Luka Jeličić / Davor Kovačević / Novi list)


O istome uvijek isto, rekli bi filozofi. Ne treba puno mudrosti da se zaključi ono što su zaključili i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković: da, Sabor će se ponovo sastati danas i zasjedati do nedjelje ako bude potrebno. Ali, inputi su unaprijed jasni i dobro poznati: oporba će raspravljati, ali zaključci (ili odbijanje zaključaka) bit će u rukama vladajuće većine.

Tako ispada da je šef države Milanović udovoljio oporbi i omogućio raspravu o HEP-u i štrajku zaposlenih u sustavu pravosuđa, ali zaključci će ostati na strani HDZ-a. Može misliti o tome tko što hoće, ali matematika je nepobitna - HDZ ima većinu, a zastupnici imaju slobodu pričati kako i o čemu hoće. I tako su se, i ne htijući, Milanović i Plenković opet našli na istoj strani, kao što su nedavno putem svojih predstavnika i zaključili da VSOA-u i druge službe treba napokon kadrovski popuniti, makar i putem privremenih rješenja.

Predsjednik Milanović postavio se poput big daddyja, ili u prijevodu poput velikog tate, rekavši kako je đacima osmog razreda osnovne škole omogućio besplatnu dvoranu za hakl, ali da ne polome usput preko vikenda štogod. Premijer Plenković ustanovio je, pak, ono što je odmah očito: možemo raspravljati koliko hoćete na izvanrednoj sjednici, ali rješenja će dati Vlada.

I tko god negativno komentirao ove zaključke jednoga i drugoga, pa i analitičari koji o tome pišu, politički procesi su jasni i matematički zasnovani: oporba može tražiti raspravu, Milanović je može omogućiti, ali odgovore daje Vlada. Vladajuća većina je ta koja odlučuje, jer ima mandat građana, i to je tako.

Ipak, da ni vladajući nisu »veslo sisali« pa da akciju prepuste oporbi, pokazuju Plenkovićeve jučerašnje izjave. Prvo, on je vrlo jasno između redaka potvrdio ono što pišu mediji, a to je da ministar pravosuđa Ivan Malenica potiho cijelo vrijeme pregovara sa sindikatima zaposlenih u pravosuđu, koji štrajkaju punih sedam tjedana. Sustav je u blokadi, a ako ikome to ne odgovara - to je HDZ. Vladi sigurno ne treba takav negativni publicitet, pogotovo što prijeti opasnost da se sudskim zapisničarima i administrativnom osoblju pridruže i drugi u javnoj upravi. Ne daj bože. Stoga je Malenici, a i Plenkoviću više nego ikome potrebno da taj štrajk stane. Prognoza: do ponedjeljka će se sporazum postignuti. Možda već i danas.

Što se afere HEP tiče, i Milanović i Plenković daju mogućnost da se oporba preko vikenda na izvanrednoj sjednici ispuše, a onda će neko rješenje vladajući morati donijeti. Teško da će premijer žrtvovati svog ministra gospodarstva. Radi sebe. Iako dugo drži ekvidistancu i mora se priznati već danima uspješno mudro šuti, sva je šansa da su ipak oni koji upravljaju tokovima plina za proizvodnju struje u HEP-u više izravno odgovorni od onih koji tek stoje u pozadini regulirajući tokove energenata. Uostalom, Milanovićev zaključak o kojem će se glasati u Saboru glasi, s traženjem da se donese zaključak: »...kojim se Vlada Republike Hrvatske obvezuje u roku od 15 dana utvrditi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu Hrvatskoj elektroprivredi d.d. u provedbi uredbe Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.« Pa s tim se mogu suglasiti i vladajući. To nije ništa drugo nego davanje premijeru još 15 dana, dakle do godišnjih odmora oko obljetnice Oluje 5. kolovoza, da donese pravorijek o slučaju HEP. To nije ništa drugo nego kupovanje vremena.

Ali to ne znači da su se Milanović i Plenković nešto specijalno dogovorili. To je politika. Oni su jednostavno obojica politički tehnokrati koji su, ako za išta, stručnjaci za Ustav, zakone i političke procedure. Zato i premijer Plenković može mirne duše poručiti: »Što se tiče tema zbog kojih je za danas i ovaj vikend sazvana izvanredna sjednica Sabora o prodaji viškova HEP-ovog plina po cijenama koje su bile niže od nabavnih, to će raščistiti Vlada u okviru svojih nadležnosti.«

Igrajte se djeco osmaši, slobodno odite na hakl u školsku sportsku dvoranu kao punopravni osmaši, ali odluka se donosi negdje drugdje - poruka je koju su zastupnicima i javnosti poslali obojica.

I to jest tako, to je politika. Milanović je iskoristio ustavni mandat i sazvao Sabor. Ali odluku će donijeti vladajući.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum