PIŠE TIHANA TOMIČIĆ

Možda USKOK pretekne tešku odluku Plenkovića

Andrej Plenković / Tihana Tomičić (Snimili Luka Jeličić  / Davor Kovačević Novi list)

Andrej Plenković / Tihana Tomičić (Snimili Luka Jeličić / Davor Kovačević Novi list)


Gotovo da je duže jučer trajala press konferencija potpredsjednika HDZ-a i ministra Branka Bačića, nego sam koalicijski sastanak vladajuće većine oko teme HEP-a i prodaje plina, i odgovornosti za bagatelnu prodaju viškova plina zbog koje je HEP evidentno završio u gubitku. No, još uvijek se ne zna - na čiju korist. Ako je štete uopće bilo.

Koliko god se trudio boriti s novinarima, Bačić još nije imao što reći, jer finalna odluka još nije donesena. To je potpuno jasno. Pričekat će se još i današnja rasprava na resornom saborskom odboru, a svakako i sjednica Predsjedništva HDZ-a. Što god odlučio, premijer Andrej Plenković želi imati iza sebe placet vrha stranke. Jučer je dobio podršku koalicijskih partnera da se sve istraži do kraja, a to je bilo i očekivano jer sigurno je njegova odgovornost ovdje najmanja dilema. A sada će još obrazložiti kolegama iz vrha stranke kako on osobno vidi rasplet ove krize.

Premijera često optužuju da sporo ili teško donosi odluke. Da ostavlja da se priča sama skuha. No, nije baš uvijek tako - sjećamo se svi famozne epizode s Mostom, kad je tajnici Vlade u izravnom prijenosu naložio da napiše razrješenja za četiri ministra iz Mosta. Tada je pokazao da zna donositi odluke. No, postoji jedna razlika - Mostovci nisu bili njegovi, i mogao ih se hladno odreći. Sada, u slučaju HEP, mora odlučiti između dva »svoja«. I šef HEP-a Frane Barbarić je član HDZ-a, koji pritom na sebi drži dobar dio lokalne organizacije u Zagrebu, a i ministar Davor Filipović je član HDZ-a, i njegov osobni izbor za mjesto u Vladi.

I da je priča prisutna samo na političkoj razini, odluku bi bilo lako donijeti. No, nakon što je USKOK ušao u HEP, stvar se dodatno ozbiljno zakomplicirala. Tim više je ministru Bačiću sinoć bilo teško novinarima i javnosti objašnjavati te nijanse. Osim ako USKOK ne pretekne Vladu i premijera, i ne izađe s informacijom postoje li i osumnjičeni za odluku o prodaji plina za jedan cent. Tako bi Plenkoviću gordijski čvor bio presječen sam od sebe. A s obzirom na to da su istražitelji u HEP-u već nekoliko dana, bilo bi vrijeme da se i oni oglase.

No, da se afera uvijek može dodatno politički zakomplicirati, dokazuje činjenica da se ponovo oglasio i predsjednik Republike Zoran Milanović. Iako se oko VSOA-e na kraju ipak počeo dogovarati s Vladom, sada je opet zaoštrio oko afere HEP, te rekao da i on smatra da »netko« mora politički odgovarati. Iz te izjave ne bi se reklo da puca na samog premijera, jer bi to inače direktnije rekao, ali ono što može dodatno naelektrizirati atmosferu jest Milanovićevo razmišljanje o tome treba li kao šef države napraviti izuzetak i sazvati izvanrednu sjednicu Sabora. On po Ustavu tu ovlast ima, ali ona se praktički nikad ne koristi. Uostalom, realno govoreći, afera HEP, pa čak ni bijeli štrajk u pravosuđu nisu pitanja kojima je ugrožena nacionalna sigurnost, stoga bi zaista bilo presedanom da Milanović sazove zastupnike i nakon 15. srpnja, kad počinje ustavna stanka u radu Sabora. »Neću se rukovoditi pritiskom oporbe«, kaže predsjednik Milanović, ali dok oporba nije izašla s tim zahtjevom prema njemu, to i nije bila tema. Stoga, ako sazove izvanrednu sjednicu, Milanović će se dakako voditi motivima oporbe.

Možda bi onda premijeru Plenkoviću bilo bolje da prereže taj čvor i odrekne se onoga koga se već treba odreći.

A opet, možda je rješenje u znamenitoj uzrečici »neka institucije odrade svoj posao«. Možda najbolje da se oglasi USKOK i DORH, pa da se problem riješi sam od sebe. Jer, teško da se teza koja dolazi iz redova vladajućih, da šteta u aferi HEP nije bila namjerna i da možda i nije tako velika, može zadovoljiti javnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum