PIŠE Jelena MILOVIĆ

Dostojanstvo ili ništa

Ilustracija / Jelena Milović

Ilustracija / Jelena Milović


Posljednja linija obrane pojedinca i vlastitog integriteta njegovo je dostojanstvo. Vidjeli smo poražene tegobama, izgubljenim životnim bitkama u borbi za egzistenciju, smlavljene brigama za sutra. Vidjeli smo i ljude koji su bili na dnu, duhom i vjerom u bolju budućnost, viđamo to svakodnevno, ali poraz ljudskog dostojanstva (izuzev kod ekstremnih primjera teško narušenog zdravlja, koje ni s čime ne možemo usporediti) posebno je mučan prizor. Onog trenutka kada u čovjeku kapitulira ta posljednja linija obrane, on je doista poražen. I to je strašno. Ta ljuštura koju je nekad nastanjivao borben, dostojanstven duh.

Biti u životu bez novca, bez posla, lutati i tragati, osjećati povremenu izgubljenost, gubiti i padati, sve je to ništa spram "predaje" vlastita dostojanstva. I ne, ovdje nije riječ o ponosu, jer on govori o nekim sasvim drugim izvorima ljudskih, unutarnjih poriva. Nije riječ ni o egu, koji je izvor često i negativnih dokazivanja. U ovom slučaju riječ je o osobini koja funkcionira na drugačiji način, dostojanstvo ima svoju težinu koja zahtijeva, a zahtjevi su upućeni isključivo na našu adresu. Ono nam ne dopušta da spustimo gard i priznamo poraz integriteta. Neovisno koliko su nas u životu ponižavali, ipak smo ti koji se predajemo, ili to ne činimo ni u kom slučaju. Nisam prva koja kaže da nam dostojanstvo ne mogu uzeti, ako ga sami ne predamo.

Živimo u vremenima koja se opasno poigravaju, osim s našim strpljenjem, i s našom snagom da sačuvamo dostojanstvo. Stalno plešemo na rubu propitujući svoju posljednju liniju obrane, razmatrajući strategiju "ostajanja vjernim samom sebi". Svakom onom koji uspije sačuvati dostojanstvo, danas se treba duboko nakloniti. Velika je to stvar, a ataci na njega su gotovo na dnevnoj razini. Valjda ga nikad teže nije bilo obraniti. Ali, tim više. Nikad s više motiva. Osim dostojanstva nekad gotovo da još malo što posjedujemo i imamo za sačuvati, kada je u pitanju naša autonomija.

Jer, dostojanstvo danas kao da nije na cijeni, barem ne u mjeri koju zaslužuje. Neki mu ne vide svrhu, a provlače ga kroz blato nekakvi opskurni likovi koji ga opisuju glupošću, neprilagođenošću i zastarjelim oblikom društvenih normi. Možda ga vezujući za vrijeme u kojem je riječ imala snagu i odgovornost, a u kojem bi oni, osobno, slabo plivali. Drže ga za svojevrsnog Antuntuna, kojem se mogu samo izrugivati.

Unatoč tome što se čini kako nije baš u trendu, a na konstantnom je udaru, kako služi za sprdanje onih koji su se oportuno snašli i imaju ključ za svaku bravu, a ponašanje za svaku priliku, dostojanstvo se treba i mora braniti. Treba braniti i pristojnost, kao i ljubaznost koju pripisuju slabićima, a tako su divne i hvalevrijedne osobine. Ako to i znači da branimo slabost, učinimo to dostojanstveno, jer srodne su te osobine. Ruku pod ruku. Kao da štitimo nevino dijete koje izlazi u pokvaren svijet.

Kako je društvo odgovorno za neke uvriježene norme ponašanja, tako je i odgovorno što nam vlada nered u odnosima snaga. Nitko od nas ne može se izuzeti od odgovornosti da smo tome zajedno direktno ili indirektno kumovali, da smo doveli u pitanje ljudsko dostojanstvo. Priznati pogrešku, u konačnici, pola je zdravlja, a zdravo društvo liječi uzroke.

Roosevelt je davno rekao kako je "ljubaznost znak dostojanstva, a ne pokornosti", dok neki insinuiraju kako je, osim pokornosti, to znak i inferiornosti. Kakva zamjena teza... kakvo minoriziranje vrline…

Ako su vas roditelji pristojno odgojili, zahvalite im od srca, naravno, ako ste to u mogućnosti učiniti. Pristojnost počiva u dostojanstvu, a ovaj svijet vapi za pristojnim ljudima, koji će znati ljubazno cijeniti tuđe dostojanstvo, kao što cijene vlastito. Dostojanstven čovjek u drugom čovjeku na prvu uvijek vidi dobro, respektira njegovo dostojanstvo, ukoliko se drugačije ne dokaže. S druge strane, kad mu "udare" na dostojanstvo, kao što to i biva s posljednjom linijom obrane, pojedinac će ga braniti snažno, jer nakon dostojanstva ne ostaje puno toga što se uopće može obraniti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater