PIŠE Ivor BALEN

Istra se smije Rijeci i Dalmaciji

Ilustracija / Ivor Balen

Ilustracija / Ivor Balen


Jedan od razloga zašto je lijepo živjeti u Istri je taj što ovdje ne postoji besmisleni, iznuđeni i nabrijani lokalpatriotizam (nazovimo to tako) koji postoji u drugim dijelovima Hrvatske. To ne znači da Istrijani ne vole svoje, dapače, ali znači da nisu skloni raditi gluposti kakvima svjedočimo posljednjih tjedana na relaciji Rijeka - Dalmacija.

Načelnik općine Pirovac, koja se nalazi u Dalmaciji, objavio je jučer da se otkazuje koncert Leta 3 jer se ne može garantirati sigurnost zbog nedavnih izjava pojedinaca iz Leta 3 i slučaja Livaja! Zvuči nadrealno, kao da će nastupiti Baja Mali Knindža, ali u ovom trenutku riječki bend je za Dalmatince daleko veće zlo od notornog pjevača-četnika.

Ponovimo ukratko što se sve dogodilo posljednjih tjedana. Prvo se pjevač Leta 3 Zoran Prodanović Prlja uoči Eurosonga rugao juniorima Hajduka zbog njihovog poraza u finalu Lige prvaka. Potom su Hajduk i Šibenik igrali finale Kupa Hrvatske baš u Rijeci, što je Torcida iskoristila za demoliranje stadiona Rujevica na kojem su napravili čak 100.000 eura štete. Najbolji igrač Hajduka Marko Livaja ih je praktički poticao jer se istovremeno obračunavao s navijačima Šibenika, koje je vrijeđao preko megafona nakon što je njegova ekipa osvojila Kup. Međutim, zaboravio je da malo nakon toga reprezentacija Hrvatske na istu tu Rujevicu dolazi na pripreme. I onda je uslijedilo očekivano - neki Riječani su izvrijeđali Livaju na treningu i on je nakon toga odlučio, barem privremeno, napustiti reprezentaciju. Livaja nije ključni igrač Hrvatske ali je trebao biti važan kotačić u ekipi Zlatka Dalića na predstojećoj završnici Lige nacija, na kojoj "kockasti" imaju priliku još jednom se upisati u nogometnu povijest. I onda kao kruna svega dolazi otkazivanje koncerta Leta 3 zbog sigurnosti, što je definitivni dokaz da je sve otišlo dođavola.

Tko je kriv da se ovakve stvari događaju? Tko je doveo do toga da hrvatski bend ne smije nastupiti usred Hrvatske? Pa svi oni koji potpiruju vatru, s jedne i sa druge strane, riječke i splitske. Nisu to samo takozvani ekstremni navijači, pripadnici navijačkih skupina, to su prije svega umiveni, naizgled ozbiljni i kulturni drukeri u godinama, a zapravo prikriveni primitivci koji se poput djece pod stare dane žele igrati nekakvog idiotskog rata između Rijeke i Splita. Ima ih na centralnim tribinama, ima ih na društvenim mrežama, ima ih čak i u medijima, na obje strane. Oni su najveći krivci što Livaja neće igrati za reprezentaciju i što Let 3 neće nastupiti u Pirovcu. Oni će biti krivci i kada netko u Dalmaciji baci kamen na automobil riječkih registracija, što bi se lako moglo dogoditi.

Ali da se vratimo na početak ovog teksta - na Poluotoku takvih problema nema. Daleko je ovo od pacifističkog raja na zemlji koji nije sposoban biti zločest i otrovan, kako Istru ponekad predstavljaju ovdašnji političari, ali razina gluposti koja se ovih dana odvija između Rijeke i Dalmacije ovdje je ipak teško zamisliva.

Pa umjesto zaključka prenesimo izjavu Alena Vitasovića od prije godinu dana, uoči finala Kupa, kojeg su tada igrali Hajduk i Rijeka:

"Rođeni sam hajdukovac. S druge strane, volim i svoju Istru. Sjećam se kada je ušla u drugu jugoslavensku ligu, svi smo bili ponosni. S treće strane, Rijeka mi je bila zamjena za Hajduk jer je bila najbliža. Zato imam problema gdje god da dođem - u Rijeci mi viču da sam dalmatinski tovar, kada dođem u Dalmaciju neki mi kažu da sam istrijanski tovar, ovdje mi govore da sam prodan i tako dalje. Teško je to riješiti", rekao je Vitasović.

I pravo mu budi. Ovih dana Istra se smije Rijeci i Dalmaciji…

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater