PIŠE IVOR BALEN

Možemo Pula podržao jednu od najgorih odluka HDZ-ove Vlade

Ilustracija / Ivor Balen

Ilustracija / Ivor Balen


Jedna od gorih odluka koju je donijela HDZ-ova vlada su besplatne marende za svu osnovnoškolsku djecu u Hrvatskoj do iznosa od 10 kuna. Ta odluka je čisti populizam, farbanje rejtinga nakon afere INA i, u naravi, poručivanje narodu da je bedast. Evo vam 10 kuna dnevno po djetetu pa glasajte za nas, poručuju s Markovog trga.

Nešto vrlo slično radio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kada je u vrijeme korone mladima i penzionerima dijelio po 100 eura. Razlika je u tome što je barem dio srpske javnosti to prozreo kao vještu manipulaciju, a u Hrvatskoj ovu HDZ-ovu opsjenu ne prepoznaje gotovo pa nitko. Razlog je vjerojatno u tome što je Plenković ipak pametniji nego Vučić, pa je svoju financijsku podvalu građanima zamotao u nešto tako organsko kao što je hrana za djecu. Jer, tko je budala da se protivi odluci po kojoj će djeca dobivati besplatne marende u školama? U narodu koji je kronično financijski nepismen, očito nitko.      

A financijski kronično nepismen, to jako dobro znamo iz slučaja hotel Valkane i sijaset drugih, je i pulski Možemo. Upornim protivljenjem doslovno svim projektima i potezima koji trebaju donijeti novac u pulski proračun oni su pokazali da, blago rečeno, niti imaju pojma, niti ih zanima kako se taj proračun puni. I stoga ne treba čuditi da su podržali Vladinu odluku o besplatnim marendama za sve, jer bilo bi besmisleno da oni, kao šampioni populizma, to ne učine. Nakon što je Grad Pula predvidio 250.000 kuna godišnje za besplatne marende djeci slabijeg imovnog stanja (razlika od 10 Vladinih kuna do punog iznosa od 12 kuna), Možemo je predložio da se to podigne na 1,5 milijuna i da potpuno besplatne marende dobiju svi. Osim financijske i političke nepismenosti, tim prijedlogom još jednom su pokazali da nisu ni sjena centrali na čelu s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem, koji iz dana u dan bježi od populizma, što se vidi na primjeru brojnih otkaza u Holdingu i ukidanju mjere roditelj odgojitelj. Ali, to je tema za neki drugi tekst.

Tema za ovaj tekst je vrlo jednostavna. Naime, zašto je odluka o besplatnoj marendi za svu školsku djecu loša odluka? Pa zato što je u suprotnosti sa samim temeljem onoga što bi pametna i poštena politika trebala biti. Ako damo besplatnu marendu svima, to znači da ćemo bljutavom uravnilovkom dati besplatne marende i djeci tajkuna, potomcima dobrostojećih roditelja, maminim i tatinim sinovima koji 10 kuna dnevno ostavljaju kao tringelt u kafićima. Ispravna politika trebala bi raditi upravo suprotno od toga - pronaći djecu kojoj je doista potrebna pomoć i financirati marende samo njima. Na taj način djeci slabijeg imovnog stanja pružit će se prilika da barem u nečemu budu ravnopravni onima koji su se rodili pod sretnijom zvijezdom. Jer, temelj svakog društva mora biti maksimalno moguća jednakost prilika, a besplatne marende za sve, bez ikakvog kriterija, toj jednakosti prilika izruguju se u lice. Doslovno se novac, koji se može dodijeliti onima kojima je potreban, daje onima kojima nije. I to je katastrofa. U pulskom slučaju, ako bismo poslušali Možemo, katastrofa teška 1,3 milijuna kuna koje bismo bacili u vjetar.

Ali badava pametna i poštena politika kada to kod dobrog dijela naroda ne prolazi, jer narod to ne razumije. Zato je lakše odnositi se prema ljudima kao prema hrpi tukaca i govoriti im ono što razumiju, a to je - "pare svima" i "svima jednako". I to pare koje u slučaju pulskog Možemo ni ne postoje, jer ih oni, odbijanjem svih projekata, ionako ne žele zaraditi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of