PIŠE IVOR BALEN

Milan na Drosini

Ilustracija / Ivor Balen

Ilustracija / Ivor Balen


U neku ruku nogometna Pula danas podsjeća na nogometnu Rijeku od prije desetak godina, kada je počela "era Mišković". Nakon nekoliko slabih sezona, s vrhuncem u onoj 2011./2012. kada je skoro ispala iz lige, "Rijeka" je konačno krenula naprijed. Skoro sve iduće sezone završila je među prve tri momčadi, bila prvak 2017., osvojila čak četiri kupa i odigrala brojne utakmice u Europi, između ostaloga pobijedivši veliki "Milan" 2:0! Rijeka je tako postala jedini klub u Hrvatskoj koji je pobijedio, po mnogima, dva najveća kluba na svijetu (a drugi je naravno Real Madrid).

S obzirom na sve te uspjehe na neki način je pretjerano uspoređivati današnju "Istru 1961" i ondašnju "Rijeku", ali zašto ne? Koliko god Puljani u ovom trenutku ne mogu zamisliti da će im idućih deset godina biti toliko dobre, vjerujte da ni Riječani 2012. nisu mogli. Dapače, da im je netko rekao da će pobijediti "Milan", da će uopće igrati protiv "Milana" službenu utakmicu, rekli bi mu da je to nemoguće.

Očekivati naslov prvaka, četiri kupa i sve ostalo je, u redu, malo previše. Ali nekoliko dobrih izlazaka u Europu i barem jedno veliko europsko ime na Drosini, to je svakako realno. Ako se ne razmišlja veliko, neće se ni postići veliko. I ne mora biti "Milan", nećemo se žaliti ni na "Inter".

Puli, naime, nasušno fali veliki sportski spektakl. Onih glazbenih, na primjer, ne nedostaje. Ovoga ljeta u Areni svirat će nekoliko glazbenih "Intera" i "Milana". A da publike za dobar nogomet ne nedostaje, pokazao je interes posljednjih mjeseci, od kada je "Istra" zaredala dobre rezultate. Jer, osim najvjernijih navijača, ljudi ne žele gledati prosjek, a pogotovo ne borbu za ostanak.

Zašto bi "Istra" imala neka ograničenja, zašto se ne bi mogla upustiti u borbu i za sam vrh, za koju godinu? Ponovimo još jednom - treba razmišljati veliko da bi se postiglo nešto veliko.

I zato bi pobjeda u današnjoj utakmici protiv "Rijeke" bila od velike važnosti. Kao prvo i osnovno - "Rijeka" je najveći rival - a takve pobjede uvijek posebno vesele. Kao drugo - čisto praktično - bila bi to potvrda dobrih igara momčadi Gonzala Garcije i važna tri boda u borbi za četvrto mjesto, koje vjerojatno donosi Europu. U gustišu sredine ljestvice, "Rijeka" im je vjerojatno najveći konkurent. Znamo li uopće kada je "Istra" posljednji put igrala neku europsku utakmicu? Znamo. Nikad!

I kao treće - simbolički - pobjeda protiv "Rijeke" mogla bi nagovijestiti početak razdoblja u kojem će tradicionalno slabiji suparnik početi pokazivati zube jačem, isto onako kako je "Rijeka" prije desetak godina krenula pokazivati zube "Hajduku". I ne samo zube, nego su jedno vrijeme gazili "Hajduk" kad god su stigli.

Naravno, nećemo pretjerivati, ali recimo još jednom - zašto ne? Čelnici kluba s Drosine očito znaju što rade - a to je dugoročno najvažniji preduvjet za rezultatski uzlet. Ne treba pogledati dalje od primjera Damira Miškovića, čiji se rukopis sve ove godine na Rujevici vrlo jasno vidi. Jednako kao što se vidi i rukopis pulskih Španjolaca.

Stoga - vrijeme je. "Istra" treba susjedima poručiti da sve nade ostave sa svoje strane Učke! Neka danas krene projekt "Milan na Drosini".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater