PIŠE Marcello ROSANDA

Dušica Radojčić zarazila Dalibora Pausa!

Dušica Radojčić / Marcello Rosanda

Dušica Radojčić / Marcello Rosanda


Izgleda da se predsjednik najveće i nekad vrlo moćne istarske stranke, Dalibor Paus, zarazio onim istim virusom koji permanentno spava i vreba i u Dušici Radojčić. Jer, liderica pulske stranke (pardon, platforme) Možemo! se svim silama trudi obezvrijediti i zaustaviti projekt obnove gradskog nogometnog igrališta na Valkanama (na mjestu gdje igralište već postoji), uzimajući kao jedan od glavnih argumenata, pored, naravno, drveća, činjenicu da država potražuje to zemljište od Pule.

Kao što je dobro poznato, država to radi stalno i svugdje, a ne samo u Puli. Slučaj igrališta na Valkanama i tamošnjeg zemljišta nije nikakva senzacija. Država jednostavno štiti svoje interese - što bi trebao činiti i svaki grad koji se nađe u sličnoj situaciji - a što bi trebali, po zdravoj logici, činiti i svi političari u gradu. Bez obzira na boju, trebalo bi štititi interese Pule. Jer, bolje je da to zemljište ostane naše, gradsko, nego da pripadne državi, jel' tako?

Ne, po Radojčić to nije tako. Bolje da si ga uzme država i da usput propadne prvo IDS-ov, pa onda Zoričićev projekt nogometnog igrališta za Uljanikove klince. Bolje dati svoje "strancu", nego da tvoj politički protivnik ikako politički profitira. Pada mi na pamet riječ veleizdaja, ali neću je iskoristiti. Ipak jesam, nema veze, sve je to rokenrol.

Prijeđimo sada na bitno. Ne zna se kada je to Radojčić zarazila Pausa, ni kako, niti nas to pretjerano zanima. No, čelnik IDS-a si odjednom očito ne može pomoći pa izjavljuje stvari koje bi ga mogle dobrano politički koštati. Odjednom se ponaša impulzivno, pa se stječe dojam da mu je jezik brži od pameti, nešto kao prvom čovjeku Pule Filipu Zoričiću. "Marine, vrati saborski mandat stranci pomoću koje si ga dobio", poručio je Paus Lerotiću koji je prekjučer istupio iz stranke.

Eh, sada, matematika je vrlo jasna, a Paus je čak i profesor te znanosti. Ako Lerotić vraća mandat, vraća ga izbornoj listi koju je onomad, na posljednjim parlamentarnim izborima, činila koalicija više stranaka, među kojima SDP i PGS. Budući da je IDS imao četiri kandidata, od kojih je dvoje već u Saboru, a treći je zamjenik istarskog župana, a Sabor ga ne zanima, kome bi Lerotić trebao ustupiti mjesto u klupama?

Sigurno ne IDS-u, već Dariju Vasiliću iz stranke Primorsko goranski savez. Ne IDS-u, ne Istri. Dakle, po Pausu je bolje da u hrvatski parlament uđe čovjek koji nije iz Istre i nije iz IDS-a, nego da tamo ostane njegov dojučerašnji stranački kolega koji će, zasigurno, barem to znamo, ovako ili onako nastaviti zastupati interese Istre. Čudna i neshvatljiva logika - bolje da uspije "stranac", nego moj politički suparnik. No dobro.

Također, ne i manje bitno, Paus se ponio poprilično ishitreno i nekorektno kada je odlučio istupiti u medije i najaviti da je IDS-ovka iz Buja Lena Korenika isključena iz stranke, i to tek na temelju medijskih napisa. Koja je nezakonita radnja u pitanju - nitko ne zna. Je li Korenika ikad ispitana ili bila predmet bilo kakvog istraživanja organa gonjenja - a ako je ikako surađivala s mafijom to je naprosto morao biti slučaj - nitko ne zna. Je li stekla ilegalnu zaradu ili počinila bilo koje konkretno kazneno djelo - nitko ne zna. I sada Pausu može zapjevati "prodao me ti za šaku ljubavi".

Prvo, to se ne radi bez znanja i barem djelomične potvrde matične podružnice, ili makar formalne sjednice predsjedništva stranke, ili najmanje nakon pristojnog telefonskog razgovora s "osumnjičenom". Sve je to izostalo, dok Paus istovremeno, kada priča o drugim slučajevima, recimo o pulskoj podružnici, naglašava da se ne petlja u unutarnje stvari lokalne podružnice. Uglavnom, koliko nam je poznato, Korenika je i dalje članica IDS-a, jer formalna odluka o njezinom isključenju - ne postoji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of