piše paulo Gregorović

Pulski Možemo! ne vidi što radi pazinski Možemo!?

Ilustracija / Paulo Gregorović

Ilustracija / Paulo Gregorović


Odlično je smišljeno populističko priopćenje pulskog Možemo! kojim su se početkom tjedna osvrnuli na najavljeno poskupljenje cijene minimalne javne usluge Herculanee za odvoz smeća. Ispalo je kako zločesto pulsko komunalno poduzeće ponovno najavljuje poskupljenje te stavke i to sa 6,08 na 7,00 eura mjesečno po korisniku. Uz to, Možemo! posve opravdano traži od Herculanee da opravda i dokaže potrebu za tim poskupljenjem te navedu izračun po kojem su došli do tih iznosa, jer valjda iznose nisu vukli iz rukava. Upozorili su i na proceduralne pogreške Herculanee jer su, po stavu platforme Možemo!, izostavili dobiti i očitovanje Savjeta potrošača.

Priopćenje Možemo! će možda pridobiti dio pulske javnosti koje je nezadovoljno cijenama Herculanee. Ali što to govori Istranima koji plaćaju usluge ostalim komunalnim poduzećima? Govori da pulski Možemo! ne vidi dalje od svoje korte.

Naime, u ne tako dalekom Pazinu gdje je na vlasti Možemo! cijena minimalne javne usluge iznosi 7,94 eura, a to je 30,6 posto više nego plaćaju stanovnici južne Istre (Pule i okolice) gdje je Možemo! u opoziciji. Možda pazinska Usluga u nekom dokumentu ima do centa obrazloženo svaku stavku zašto su 30,6 posto skuplji od pulske Herculanee i jako je moguće da su za tako višu cijenu dobili očitovanje Savjeta potrošača. Ali zvuči nevjerojatno da se pulski Možemo! obračunava javnim priopćenjem s komunalnim poduzećem u gradu u kojem nije na vlasti, a potpuno prešućuje da komunalno poduzeće gdje je na vlasti Možemo! ima 30,6 posto višu cijenu.

Može Možemo! koliko god hoće opravdati pazinsko i napadati pulsko komunalno poduzeće u pogledu ulaznih materijalnih troškova, troškova usluga, nematerijalnih troškova, troškova plaća, troškova nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, troškova izrade izvještaja… Ali korisnike Herculanee i Usluge zanima jedna jednostavna računica - zašto Pazinci plaćaju 30,6 posto više od Puljana?

I nije to sve! U Pazinu je cijena svakog pražnjenja "obiteljskog" spremnika od 120 litara najveća u čitavoj Istarskoj županiji. Čak 73,3 posto veća nego u Puli, odnosno 131,7 posto veća nego u Buzetu koji ima najniže cijene pražnjenja u čitavoj Istri, ali i najveću cijenu minimalne javne usluge. U Puli i Buzetu su na vlasti gradonačelnici iz redova nezavisnih, a u Pazinu iz redova platforme Možemo!

Možda je došlo vrijeme da se ne gubi vrijeme na propitkivanje stranačkih programa već raspravi o konkretnim cijenama koje plaćaju građani i to ovisno o tome tko im je gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater