PIŠE IVOR BALEN

Za ludnicu spremni

Davor Rakić i Vladimir Kapularin iz SRP-a / Ivor Balen (Snimio Milivoj Mijošek)

Davor Rakić i Vladimir Kapularin iz SRP-a / Ivor Balen (Snimio Milivoj Mijošek)


Pulska politička scena razbuktala se poput maslačka u proljeće nakon odlaska Filipa Zoričića u Lavov, u ratom zahvaćenu i napadnutu Ukrajinu, gdje su dva grada potpisala sporazum o suradnji i prijateljstvu. Očekivano, prvi su se javili najveći Zoričićevi kritičari, neumorni i neupitno nabrijani vijećnici stranke Možemo!. Oni upozoravaju da sklapanje takvih sporazuma mora odobriti Gradsko vijeće, te da je gradonačelnik samoinicijativnim povezivanjem s Lavovom prekoračio ovlasti.

Po svemu sudeći su u pravu, ali se teško oteti dojmu da prigovaraju samo da bi prigovarali, i da pjevaju samo da bi pjevali, u najboljoj maniri političkog larpurlartizma za koji su se specijalizirali. Jer naime, u Lavovu Zoričić nije učinio ništa loše za Pulu. Dapače, povezao ju je s mnogo većim gradom i jednim od simbola europske kulture, koji se uz to nalazi u državi koja vodi bespoštedni obrambeni rat nakon što ju je napala jedna od najvećih vojnih sila na svijetu. Da je Zoričić mimo vijeća prodao zemljište ili sklopio milijunski ugovor, onda bi kritike, naravno, imale smisla, ali ovo je doista besmisleno. U pulskom parlamentu vjerojatno nema osobe koja bi glasala protiv prijateljstva s Lavovom, a čak su i sami možemovci napisali da "vjeruju da bi suradnju Gradsko vijeće potvrdilo". Svejedno, oni protestiraju jer su si, eto, stavili u zadatak da napadaju bivšeg partnera kad god stignu, pa imalo to smisla ili ne.

U skladu s novopronađenom ljubavi (a nema slađe nego kad se mržnja pretvori u strast), uz nogu možemovcima vjerno korača IDS. Pa je tako vrlo sličan traktat napisala i njihova vijećnica Elena Puh Belci, koja se također, opet vrlo slično, na samom kraju svoje Facebook objave ogradila i napisala da je "svaka suradnja, podrška ili pomoć ukrajinskim gradovima hvalevrijedna inicijativa". Jednako kao možemovci i ona je skužila da je Zoričić odlaskom u Lavov napravio veliku korist za sebe, ali i za grad, pa nastoji to nekako umanjiti. Istovremeno je u strahu da bi netko to umanjivanje mogao protumačiti i kao manjak suosjećanja s narodom koji je žrtva najveće agresije u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Međutim, ima u Puli i netko tko je spreman bez pardona pljuvati po Ukrajini. Nekoliko dana kasnije na istu temu javio se i famozni SRP, stranka s ruba pameti koja u Puli ni ne nastupa na izborima, a posljednji put kad je nastupila osvojila je 292 glasa. I tada ju je vodio Vladimir Kapuralin, s obzirom da se u tu stranku nitko drugi neće ni da učlani, koji je jučer na pressici mrtav-hladan uspio povezati odlazak gradonačelnika Pule u Ukrajinu s pozdravom "za dom spremni". Potom je Ukrajince proglasio nacistima, njihov pozdrav "Slava Ukrajini" poistovjetio s Hitlerovim "Sieg Heil" i kao vrhunac svega prigovorio Zoričiću što se svrstao na njihovu stranu.

Ako sve drugo što se događa u Ukrajini čak pustimo na stranu, sasvim je jasno da je u tom ratu jedna zemlja napala drugu s ciljem da joj otme dijelove teritorija. Taman da ste na poteze Vladimira Putina sasvim ravnodušni, pa čak i da ga simpatizirate, barem bi ova, čisto geografska činjenica, morala pokrenuti nekakve simpatije prema Ukrajini, pogotovo ako se uzme u obzir da se i Hrvatska ne tako davno našla u istoj situaciji. Ali Kapuralina i njegove drugove to ne zanima jer oni ne znaju ponuditi ništa drugo osim fotografije druga Tita i strašenja ljudi Ustašama i fašizmom. Zbog toga se može samo zaključiti da su im i ona 292 glasa bila epohalni uspjeh.

Za ludnicu spremni, a jedini tko je luđi u ovoj priči smo mi iz Glasa Istre koji im uopće dajemo medijski prostor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater