PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Slobodni zidari izgrađuju neovisno pravosuđe

Dražen Jelenić (foto: Damjan Tadić / CROPIX) / Dubravko Grakalić

Dražen Jelenić (foto: Damjan Tadić / CROPIX) / Dubravko Grakalić


U danima kada je velik dio hrvatskog pravosuđa u "bijelom štrajku" snažno je zazvučala izjava bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da se veseli - povratku na posao. Jelenić se na posao vratio ovaj tjedan - pa iako nije dio sudačke interesne mreže nego državnog odvjetništva, njegova izjava zanimljiva je i zbog toga što je uspio dokazati ono što je mnogima u pravosuđu bilo nedokazivo.

A to je da i državni odvjetnik može biti slobodni zidar, mason, baš kao što su to brojni političari, liječnici, odvjetnici, svećenici, profesori i drugi državni i javni službenici.

Javnosti je poznato kako je Dražen Jelenić skoro ostao bez posla u državnom odvjetništvu zbog priznanja kako je član jedne zagrebačke masonske lože. Ta loža, kao i sve ostale koje djeluju pod okriljem velikih loža Francuske ili Engleske, ili se pak radi o židovskim ložama - kod nas djeluje od 1994. godine kada je kao udruga građana osnovana Velika loža Hrvatske.

Iako su slobodni zidari, poput nekadašnjeg ministra gospodarstva Nenada Porgesa, bili među onima koji su pomogli da se u Hrvatsku prije tridesetak godina unese "masonsko svjetlo", Jelenić je prije dvije godine suspendiran zbog članstva u toj "tajnoj organizaciji", čije su tajne nadaleko poznate.

Priča je zanimljiva i kad se gleda šire od slobodnozidarskih krugova - udaljen je na osnovu anonimne prijave - što pokazuje da u državnom odvjetništvu rade profesionalci koji gone ljude po službenoj dužnosti, ali se nisu dovoljno hrabri potpisati kad se radi o borbi za prevlast u toj neobično važnoj državnoj instituciji.

Usporedba s aktualnim odlaskom šefice USKOK-a Vanje Marušić također se sama nameće - ona je morala otići zbog automobilske nesreće, koju je pred godinu dana skrivio njezin vozač kada je dolazio po nju da je odveze na posao.

Kafkijansku atmosferu DORH širi i na druge načine - primjerice, selektivnim dijeljenjem informacija medijima - ali Jelenićev slučaj ipak je intrigantan. On je dvije godine bio pod suspenzijom, a na posao se vratio nakon odluke Vrhovnog suda i Državno-odvjetničkog vijeća. Priča još nije posve gotova - trenutačna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, koju se u javnosti povezuje s vrhom izvršne vlasti, uložit će žalbu na odluku Vrhovnog suda.

No, povratak masona Jelenića na mjesto zamjenika glavnog državnog odvjetnika - gdje će mu kolegica biti smijenjena Vanja Marušić - pokazuje kako su zakoni, ipak, jednaki za sve. Ako masoni mogu biti ministri ili diplomati, zašto ne bi mogli biti državni odvjetnici? Riječ je o udruzi gdje se ljudi susreću, poput Rotary i Lions klubova, lovačkih društava ili raznih interesnih i humanitarnih organizacija.

Da je Dražen Jelenić posjećivao klub Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici - poput predsjednika Republike, ministara, poduzetnika i druge društvene kreme - situacija bi bila mnogo napetija od članstva u udruzi ljubitelja šestara i trokuta gdje odrasli muškarci obučeni u pregače razmatraju metafizička pitanja i vjerske dogme.

Osim toga, za razliku od sudaca kojima je povišica od 500 eura premala pa su u bijelom štrajku - Jelenić se veseli poslu i poručuje preko medija - "Tužilaštvo je moj život."

U taj život spadaju i - tužibabe koje smatraju kako slobodni zidari ne mogu, za razliku od stranačkih podobnika, izgrađivati neovisno pravosuđe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater