PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Je li ovaj čovjek konačno pravi izazivač za Plenkovića?

Ilustracija

Ilustracija


Damir Vanđelić, nesuđeni tehnički premijer kojeg je u interregnumu vlasti 2016. godine na to mjesto željela postaviti tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, otkrio je karte. Nakon osnivanja Udruge Zrin - koja se bavi promišljanjem društvenih problema te komentiranjem poteza vlasti i opozicije - najavio je otvoren ulazak u borbu za vlast na narednim parlamentarnim izborima.

Vanđelić, kojeg je HDZ htio kandididati za prvog čovjeka Zagreba, postavio ga je u nadzorni odbor INA-e i kratkotrajno na poziciju šefa službe za obnovu Zagreba i Banije od potresa, danas najavljuje da će osnovati novu političku stranku koja će okupljati sve nezadovoljnike, od Socijaldemokrata do Mosta. Uključujući i HDZ i SDP, naravno.

Prva faza političkog reaktiviranja Damira Vanđelića - koji je sada u privatnom poduzetništvu - osnivanje je Vlade u sjeni sa sedam ministara. Za to će mu trebati, najavljuje, dva mjeseca i to će biti osobe od ugleda koje će činiti glavne kandidate za uspjeh nove, još neimenovane stranke.

Druga faza je osnivanje stranke i izlazak na parlamentarne izbore, bez obzira održe li se oni 2024. godine ili ipak ranije.

Za razliku od jedne druge najave "Vlade u sjeni" - one Kreše Beljaka, koji je pred dva mjeseca izjavio da mu za to treba tjedan dana te nije učinio ništa - Vanđelić je mnogo ozbiljniji igrač. Kao premijerski kandidat, mogao bi postati najsnažniji protukandidat HDZ-ovom Andreju Plenkoviću - za razliku od druge dvojice potencijalnih "premijera" čija je popularnost na najnižim granama. Riječ je o spomenutom Beljaku te o Peđi Grbinu, SDP-ovom predsjedniku koji će nakon raskola u stranci na nacionalnoj i lokalnim razinama teško oko sebe okupiti i glasače vlastite stranke, a kamoli širi krug podupiratelja.

Vanđelićeva glavna politička mantra borba je protiv korupcije i zaustavljanje iseljavanja iz Hrvatske. Tvrdi kako je iseljavanjem Hrvatska izgubila 200 milijardi kuna, dok je korupcija ugrađena u sustav. To dokazuje nedavnom odlukom ministra Ivana Paladine da za nabavke do 40 milijuna kuna ne treba organizirati natječaj.

Vanđelić se poziva na Sloveniju - gdje nema tolikog iseljavanja - ali i gdje su na vlasti često političari njegova profila. Dakle, poduzetnici-političari poput Roberta Goloba, aktualnog premijera, koji je prije vodio energetsku tvrtku GEN-i, da bi na izborima potukao i lijeve i desne kandidate svojim Pokretom slobode.

S obzirom da je do izbora manje od dvije godine - te da osnivanje klasične stranke s terenskim organizacijama traži i više vremena - nije nemoguće da Vanđelić ponovi Golobov recept. Da poslije izbora u vlast ubaci čelnike manjih i neuspješnijih centrističkih stranaka. Stoga osniva Vladu u sjeni sa sedam ministara - da bi ostao otvoren koalicijski potencijal za one što mu se žele pridružiti.

Stranka, koalicija ili pokret Damira Vanđelića - još je jedna inačica "trećeg puta" kakvog smo vidjeli od Hrvatskih laburista, OraH-a, Mosta i Možemo. Ona znači smanjenje dominacije HDZ-a i starih stranaka ljevice poput SDP-a/Socijaldemokrata, ali i IDS-a, jer je Vanđelić u Istri, kao nekadašnji menadžer u Adrisu, dobro poznato lice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater