PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Zastupnik NN popularniji je od Milanovića i Plenkovića!

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


"Da sam ja nitko, mogao bih učiniti da birači me vole", mogla bi se prepjevati stara pjesma grupe Indexi te puštati u predstojećoj izbornoj kampanji. Naime, i po posljednjim podacima Crobarometra najpopularniji hrvatski političar je Nitko koji dobiva 22 posto glasova pa je posve jasno da birači nemaju favorita za koga bi glasali kad se otvore biračka mjesta.

Mjesec dana ranije, Nitko je bio još popularniji, imao je podršku od 26,8 posto građana, no politički NN ostaje najvažnija ličnost među hrvatskim političarima.

Imaginarni NN popularniji je od državnog poglavara Zorana Milanovića koji vodi tijesnu utrku za pozitivca mjeseca s premijerom Andrejem Plenkovićem. Milanović je na 17,1 posto i popularnost mu raste, dok je Plenković na 16 posto, a i njemu popularnost raste. Ipak, to je nemjerljivo s idealnim proporcijama političara NN koji je trenutačno na poziciji koju će prvi ljudi države teško dostići. Naravno, to ne znači da su ZM i AP nitko i ništa, ali na njihovom mjestu trebalo bi ih ozbiljno zabrinuti da je od njih pozitivniji i popularniji obični neznanac, političar Nitko.

Zabrinutiji bi za svoju budućnost mogao biti Plenković kojeg čak 26,9 posto građana doživljava najnegativnijim političarom, dok je Milanović supernegativac za 15,4 ispitanih birača. Još zabrinutiji zbog visokog rejtinga nepoznatog uljeza, zastupnika neopredijeljenih koji se zove Nitko – skraćeno NN – mogu biti ostali viđeni dionici hrvatske političke scene.

Naprimjer, Tomislav Tomašević, prvi čovjek Zagreba treba gotovo 17 posto podrške birača da dosegne NN-a. A treći je na listi popularnosti s 5,4 posto glasove podrške. Još više treba Ivanu Penavi iz Domovinskog pokreta kojeg službeni prijam Jimmyja Stanića u stranku nije omilio biračima, kao niti blagoglagoljivu Sandru Benčić – navodno, buduću premijerku pobjedi li koalicija SDP-Možemo koja još ne postoji.

O popularnosti zastupnika građanina NN mogu samo sanjati Nikola Grmoja, gromoviti Mostaš koji često „grize“, ali slabo ujeda te pristojni Ivica Puljak čiji svećenički gard trenutačno na sceni ima još samo Božo Petrov. Peđa Grbin – koji je pozitivac za 1,8 posto građana i također bi volio biti premijer – može samo sanjati da postane NN i možda će upravo njemu PR-ovac Alex Brown predložiti da umjesto Thompsona u slobodno vrijeme pjeva Indexe.

Zanimljivo je da se i ministar obrane Mario Banožić pomaknuo na rejting listi političara. Sada je treći najnegativniji u Hrvatskoj – ne podnosi ga 3,5 posto birača – a razlog je vjerojatno u tome što je uzeo državnu olakšicu na kredit preko APN-a od 25 tisuća eura za izgradnju vlastite kuće u Vinkovcima. Budući da je prije već udobno namjestio prevelik državni stan u Zagreb s novcem poreznih obveznika, možemo samo reći da se radi o gramzivosti i nemoralu koji jesu po zakonu, ali su odiozni.

Primjer Marija Banožića zacijelo je pripomogao i činjenici da više od 15 posto ispitanih birača smatra kako su svi političari negativci. To, naravno, najviše šteti njegovom šefu Plenkoviću, ali i drugim HDZ-ovcima koji nisu uhvaćeni s rukama u pekmezu kojeg su kupili sa subvencijama dobivenim od države koju vode.

Fenomen zastupnika NN – koji će pobijediti na izborima čim osvane ime tko bi to mogao biti – zanimljiva je pojava o kojoj politička elita treba voditi računa. Velik postotak građana ne izlazi na izbore, oni koji izlaze uvelike su neodlučni, a dobar udio njih ne vidi pozitivnog političara. Pobijedi li Nitko, mnogi će od nabrojanih otići u ništa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum