PIŠE JURICA KÖRBLER

Glavni godišnji događaj u Rusiji prošao je mučno, u lažima i krivom prikazivanju trenutka 

Ilustracija /Jurica Körbler

Ilustracija /Jurica Körbler


Apsurd ne može biti veći. Dan pobjede nad fašizmom svečano je obilježen u Putinovoj Rusiji, koja je danas primjer fašizma, zemlja u kojoj se gaze sva ljudska prava i koja je odgovorna za mnoge monstruozne zločine.

Putin nije daleko od Hitlera i drugih promotora fašizma, pa je njegov govor na Crvenom trgu primjer manipulacije. "Djedovi naših očeva koji su se borili za domovinu su spasili svijet od nacizma. A danas je budućnost svijeta opet na liniji, ovaj put se Rusija brani od međunarodnog terorizma, rekao je Putin u očajničkom pokušaju da njegovu Rusiju danas prikaže sasvim drukčije nego što je to u stvarnosti. Predsjednik koji je okrvavio ruke manipulira do granice nepodnošljivosti.

Uoči same ceremonije na Crvenom trgu Rusi su ispalili 15 krstarećih projektila na Kijev, koji su srušeni prije nego što su izazvali nove katastrofe. "Oni i na današnji dan pokušavaju ubiti što više Ukrajinaca", komentirali su vojni zapovjednici ukrajinske vojske.

A sve na Crvenom trgu je djelovalo žalosno, od poredanih veterana s brojnim odličjima, do Putinove vrhuške koja je svim silama trudi prikazati Rusiju kao zemlju koja se brani od "strašnog" Zapada i opravdava strašne zločine koje je ruska vojska i paravojne jedinice počinile i čine u Ukrajini. Od svega su umorni sami Rusi, koji sada sve više osjećaju posljedice Putinove avanture kojom se svrstao u fašistički lonac koji će, prije ili kasnije, eksplodirati i ostaviti za Rusiju strašne posljedice.

Sve je Moskvi djelovalo zabrinjavajuće, vidio se strah režima da se nešto nepredviđeno ne dogodi, pa je bilo prisutno više pripadnika osiguranja nego Moskovljana. Iznad Crvenog trga nije bilo borbenih aviona, bilo je manje teške opreme nego prijašnjih godina, a podsjećanje na slavne dane pobjede nad fašizmom pretvorilo se u farsu. Putin je govorio svega desetak minuta, dok je ruska televizija očajnički pokušavala usporediti rat u Ukrajini sa ratom protiv nacističke Njemačke. Samo što u tu laž više malo tko vjeruje, osim ruske ”elite” koja se boji da će padom Putina propasti sve što su stekli, ovako ili onako, u životu.

Glavni godišnji događaj u Rusiji prošao je mučno, u lažima i krivom prikazivanju trenutka u kojem se Putinova Rusija nalazi. Nije u svečanoj loži bilo relevantnih državnika, Rusi mora da su se osjećali prevareni i razočarani što se okrutna agresija na Ukrajinu izjednačava s porazom nacizma. Uzalud se vlast trudila pokazati moć, režim pokazati prkos i snagu, sve je djelovalo tužno i otužno, s pitanjem gdje su slavni dani kada je Rusija zajedno sa saveznicima pobijedila nacizam i fašizam, najveću strahotu za čovječanstvo.

I dok je jedan veliki datum pretvoren u sprdačinu, u Ukrajini je stanje krajnje neizvjesno, dok se čeka proljetna ofenziva ukrajinskih snaga. Kada će do nje doći nitko ne zna, a postoje razne teorije zašto sve kasni. Pravo stanje nitko ne može znati, što se vidjelo sto puta do danas i sve se svodi na pretpostavke brojnih analitičara koji iz dana u dan bombardiraju sa svojim tvrdnjama.

U intervjuu za španjolski El Pais glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres bio je pesimističan oko kraja rata u Ukrajini. ”Nažalost, ne mislim da su mirovni pregovori mogući u ovom trenutku. Obje strane su uvjerene da mogu pobijediti. Ovo je bila ruska invazija koja je bila protiv međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih naroda, ali ne vidim da je Rusija voljna povući se s teritorija koje okupira u ovom trenutku i mislim da se Ukrajina nada da će ih ponovno preuzeti”. Očito, ništa od mirovnih pregovora, ali ništa i od UN-a, koji je danas potpuno izgubio smisao.

Proslavu Dana Europe obilježit će i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odlaskom u Kijev. Ukrajinsko vodstvo optužuje Rusiju da se ponaša kao nacistička Njemačka, vodeći neizazvani rat agresije i zauzimajući ukrajinski teritorij. Vlasti diljem zemlje otkazale su procesije "Besmrtnog puka", u kojima ljudi nose portrete rođaka koji su se borili protiv nacista. Dok sirane za zračnu uzbunu odjekuju u Kijevu Ukrajinci nastavljaju s otporom. Američka veleposlanica Bridget Brink osudila je posljednje napade na glavni grad rekavši u tweetu: “Ukrajina, Europa i Sjedinjene Države obilježili su pobjedu nad tiranijom. Rusija obilježava 9. svibnja s više raketa i dronova lansiranih prema ukrajinskim gradovima i usnulim civilima”. Dakle, u Ukrajini ništa novo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum