PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Tamburaša u Penavinoj družbi zamijenio šlageraš

Stjepan Jimmy Stanić / Dubravko Grakalić (Snimili Mladen Pobi Cropix / Adriana Tošić)

Stjepan Jimmy Stanić / Dubravko Grakalić (Snimili Mladen Pobi Cropix / Adriana Tošić)


Mnogo je vode proteklo Savom, Dravom i Dunavom dok je Domovinski pokret promijenio svoj sastav kojim nastupa pred publikom. Miroslav Škoro otišao je odavno, sada je opet samostalni estradni umjetnik, kao i neovisni saborski zastupnik, a iz saborskih klupa DP-a otišlo je još pola zastupnika. Posljednji je bio umirovljeni general Ante Prkačin koji se dosta neslavno upisao u povijest hrvatskog parlamentarizma seksističkim uvredama na račun jedne od zastupnica iz skupine Možemo.

Ali, pojačanje je stiglo iz estradnih sfera. Umjesto tamburaša, u Domovinski pokret učlanio se legendarni šlageraš Stjepan Jimmy Stanić koji je u 94. godini osjetio žar da se bavi promicanjem desnih političkih ideja. Popularni Jimmy možda i privuče ponekog birača svojih godina – realno gledajući, nema ih mnogo – no primljen je u stranku na najvišem nivou, kao da će biti budući ministar.

Iskaznicu mu je uručio osobno stranački vođa Penava, tu su bili i Stjepan Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika koji je propao kao gostioničar, te Branimir Peternel, predsjednik zagrebačkog ogranka poznat kao prijašnji aktivist civilnog društva. Dakle, Stjepan i supruga mu Barbara veličanstveno su osvježenje Domovinskog pokreta – estradne stranke osnovane od Mire Škore – i pitanje je tko je slijedeći. Možda Drago Diklić, njegovi šlageri jednako su popularni, a zapjevati bi u tercetu s njima mogao i, samo predlažemo, Mirko Cetinski.

Možda u Domovinski pokret uđu i "gospa Jela" kojoj dimnjačar Jimmy u svojem najpopularnijem šlageru čisti peć, ili pak kobila Suzi koja stoji na pruzi. To su sve Stanićevi estradni aduti, a bit će zanimljivo čuti ih i u izbornoj kampanji. Vremešni Jimmy pjevat će "Moju kobilu Suzy", dok će HDZ izvoditi "Eye of the tiger" kojim je Andrej Plenković zamijenio hadezeovski hit "Bože čuvaj Hrvatsku" jer nema drugih bogova osim njega.

Slikovite promjene u Domovinskog pokretu najavljene aktivacijom Stjepana Jimmyja Stanića pokazuju da su izborne pripreme već krenule. Domovinski pokret s rejtingom od šest posto, prema novom istraživanju HRT-a, još je na granici propasti i uspjeha i treba im svako jače ime. Gubitak Prkačina možda ne izgleda krupno, ali bilo je čuđenje kad je on donio parlamentarni mandat. A dobio ga je za ratne zasluge, kao i Željko Sačić koji sada radi budalu od sebe u Saboru u društvu Mire Bulja i Kreše Beljaka.

Jasno je da je bazen poznatih osoba koje su spremne na politički angažman ograničen nakon bezbrojnih izbornih ciklusa koje smo prošli, ali i zbog toga jer su i „poznati“ neodlučni treba li izaći na izbore, baš kao i drugi građani. Neki se ne smiju eksponirati zbog posla – lovac iz "Potjere" HTV-a Krešimir Sučević Međeral nije mogao istupati u korist Radničke fronte na prošlim izborima jer bi ostao bez posla na javnoj televiziji.

Brojni pjevači, javni intelektualci i influenseri, napokon, radije će ponuditi svoje profesionalne usluge strankama, nego se u njih učlaniti. Severina bi mogla opet zapjevati za SDP, Jasenko Houra za najboljeg platišu, a Mile Kekin za svoju ženu koja je šefica Nove ljevice. Aktivizam Stjepana Jimmyja Stanića ipak je za pozdraviti. S njim bi Domovinski pokret mogao postati urbana estradna stranka, kad ih je Škoro već ostavio bez tamburanja na narodnim instrumentima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater