PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Mali izbori najavljuju iznenađenja u superizborima

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Izbori koji su za općinska i gradska vijeća prošle nedjelje održani u dva hrvatska grada i dvije općine u različitim krajevima države pokazuju da bi sljedeća superizborna godina mogla biti zanimljivija nego što se očekuje. Postignuti rezultati pojedinih stranaka i stranačkih te propast favorita najavljuju iznenađenja i podsjećaju da rejting agencije koje mjere Hrvatsku kao jednu izbornu jedinicu ne moraju biti u pravu kad se radi o pojedinim gradovima, regijama i sredinama.

Analiza izbora u gradovima Varaždinu i Čabru te općinama Kukljica i Kali pokazuje nekoliko važnih faktora. Prvi je slab odaziv birača na izbore, iako su lokalni šerifi jedini koji mogu riješiti konkretne želje i zahtjeve birača. O vodovodu i kanalizaciji ne odlučuju Andrej Plenković i Zoran Milanović, nego načelnici općina i gradonačelnici. Izlaznost od 31 posto u Varaždinu do 51 posto u malenoj Kukljici na Ugljanu pokazuju da se politikama mnogima zamjerila čak i u njezinoj osnovi – ostvarenju biračkog prava.

Drugo, rezultati u Varaždinu pokazuju da SDP još nije mrtav; osvojio je većinu u Gradskom vijeću, uz gradonačelnika kojeg imaju od prije. Varaždinski izbori pokazuju i da birači ne kažnjavaju kompromitirane političare, pa i one koji su završili iza rešetaka; nekadašnji gradonačelnik i bivši predsjednik HSLS-a Ivan Čehok dobio je veću podršku od HDZ-a koji vodi Damir Habijan, saborski zastupnik koji je često zadužen da u ime stranke pljuje po svima koji su se tih dana zamjerili Vladi i središnjici. Razlika od jednog mandata u korist Čehoka pokazuje da se Habijanu ne isplati biti "HDZ-ov Zekanović" i da bi se trebao kloniti ćoravog posla koji mu zadaju po partijskoj liniji.

Ne treba zaboraviti ni tragičnu figuru nekadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, šefa Narodne stranke – Reformista koji je jedini sa svoje liste ušao u Gradsko vijeće Varaždina. Pad od potpredsjednika Vlade - koji je još jučer tvrdio da se bez njega ništa ne može odlučivati te je izašao iz koalicije s HDZ-om zbog političkog profita na strani opozicije - do člana gradskog vijeća trajao je dvadeset godina. Sada može u političku mirovinu, zajedno sa Strankom umirovljenika koju je izborima također predstavljao.

Mali izbori u Čabru, Kukljici i pokazali su, treće, još jednu važnu činjenicu. U sva tri mjesta gdje je izlaznost bila znatno veća nego u Varaždinu pobijedile su nezavisne liste. Imale su od 49 do 59 posto glasova, dok su HDZ i SDP dosegli do pola tog broja glasova. Nezavisne liste su i u prošlom izbornom ciklusu na lokalnoj razini pokazale visoku razinu uspješnosti te je očito da se taj trend nastavlja.

Napokon, može se konstatirati da na nacionalnoj razini vladajući HDZ nigdje nije pobijedio, bez obzira na sve zasluge koje sebi pripisuju. Istina, ne odlučuje Plenković o kanalizaciji u Kukljici, ali nekada su dobivali malena mjesta kao od šale. Lokalni izbori održani za četiri općinska i/li gradska vijeća znače da nema jasnih favorita i da se traže nova lica kakva se za sada nude na nezavisnim listama. Umjesto Habijana i Čačića, za novu vlast trebat će novi lideri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater