PIŠE ANĐELO DAGOSTIN

Prevelik broj udruga u Pazinu ima vlastite prostorije, što je jedan od razloga zašto najstariji dio grada postaje pustoš

Pazin / Anđelo Dagostin (Snimio Milivoj Mijošek)

Pazin / Anđelo Dagostin (Snimio Milivoj Mijošek)


Pazin se diči brojnim udrugama koje djeluju na raznim poljima stvaralaštva i doprinose društvenoj živosti grada. Osobno smatram da sredstva koja dobiju iz gradskog proračuna nisu sporna. Većina udruga zaslužuje i veću financijsku potporu, međutim, s obzirom na ograničenost gradskog proračuna to u praksi nije moguće. Vjerojatno se na spisku nalazi i pokoja udruga koja ne zaslužuje ni toliku potporu, ali za to bi trebala dubinska analiza rada koju gradske institucije ipak u većoj mjeri (nadam se) provode.

Ono što mi je sporno jest da preveliki broj udruga ima vlastite prostorije koje se rijetko ili nedovoljno koriste. Osobno smatram da previše udruga ima vlastite prostorije, dok je središnja kulturna ustanova Spomen dom, ali i Društveni centar "Veli Jože", nedovoljno iskorišten upravo zbog prevelikog broja prostorija udruga.

Osim opravdanih ustupanja gradskih prostora, proteklih su se desetljeća mnoge gradske nekretnine davale na korištenje udrugama najčešće iz dva razloga: da bi se njihove članove odobrovoljilo uoči lokalnih izbora ili pak stoga što je tako Gradu bilo najlakše riješiti se često derutnih i neuvjetnih prostora. Brigo moja pređi na drugoga! Na posljednjem Gradskom vijeću donesena je stoga Strategija upravljanja imovinom Grada Pazina kada je gradonačelnica Suzana Jašić najavila da će se ubuduće prostori udruga razmatrati kao i drugi poslovni prostori, i to kao vrijedan gradski resurs koji se može ustupiti i udrugama, ali i ne treba. Napomenula je da je u izradi registar imovine, kada će se o tome moći konkretnije govoriti.

Doista, najstariji dio grada, od Trga male fontane do Kaštela, sve više postaje pustoš. Dio problema je i u prostorijama za udruge, ali i u tome što taj dio grada postaje sve manje privlačan za poslovne prostore. Stoga bi gradska uprava trebala razmisliti bi li se tamošnji (veći) gradski poslovni prostori mogli prenamijeniti u nasušno tražene stanove (za prodaju ili najam) s obzirom da će otvorenjem novog velikog trgovačkog centra postati još manje poslovno perspektivni. Također bi se vlasnike privatnih poslovnih prostora, koji su trajno zatvoreni, moglo motivirati na prenamjenu, kako taj dio grada ne bi postao svojevrsni geto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini