PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Političarke na meti političkih seljačina

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Danas nije lako biti političarka u Hrvatskoj. Bez obzira na sve Istanbulske konvencije, zakone koji propisuju poštovanje rodnih prava, pravobraniteljice za ljudska prava i za ravnopravnost žena, svakih nekoliko tjedana na nacionalnoj sceni osvane novi skandal usmjeren prema nekoj političarki. Ponekad se radi o saborskoj zastupnici, u drugom slučaju ministrici ili o lokalnoj dužnosnici čiji napadači ne vjeruju da će se moći obraniti jer, eto, nije na visokoj, možda i njihovoj političkoj razini.

Posljednji slučaj s kojim je javnost upoznata prošlog tjedna dolazi iz zagrebačke regije, iz naizgled civilizirane sredine koja bi trebala služiti na ogled drugima. Žrtva primitivnog internetskog i medijskog napada, dostojnog seljačke gostionice je gradonačelnica Samobora Petra Škrobot iz stranke Fokus, a glavni podstrekač javnog izrugivanja je, tvrdi ona, saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Da ne duljimo previše s opisom događa koji je dobro opisan na svim vodećim portalima; Beljakov stranački kolega je od Škrobotove izgubio izbore, a podmitljivi lokalni medij sponzora u obliku izdašne gradske uprave. Nakon napada u medijima koje je Krešo Beljak – kojem problemi sa zakonom nisu nepoznanica – navodno sponzorirao javnim novcem, on se osobno primio administriranja stranice, dokazuje gradonačelnica, na kojoj je svoju suparnicu prikazivao na vulgaran, ružan i prostački način tekstom i fotomontažama. Neukus je bio toliki da ga je moguće prepričati, a osim fizičkog izgleda gradonačelnice, Beljak i njegovi slugani napadali su i njezinu kćer. Dakle, dirty bussines, ali ga više nema jer je web stranica obrisana. Hrabri momci iz HSS-a uplašili su se reakcija i pobjegli.

U pomoć žrtvi – za koju nije ni važno iz kojeg je grada ili stranke, nego je važno da se to u hrvatskoj politici događa – pritekle su saborske zastupnice liberalnih stranaka, SDP-a i Socijaldemokrata te druge gradonačelnice pa se stvar pročula. Koliko je takvih "akcija" na nižim nivoima, da se najnižim uvredama podvrgavaju općinske ili gradske vijećnice, trebao bi istražiti GONG ili Transparency International.

Treba također primijetiti da su neke političarke nastojale u spomenutom slučaju proći nevidljivo. Naprimjer, Kata Peović – koju često vrijeđaju i zbog politike i poradi drugih razloga – nije prispjela na skup podrške političarki koju proganja kolega iz njezinog saborskog kluba, HSS-a i RF-a. Šute i desne političarke, od Karoline Vidović Krišto do Marijane Petir, iako se takve stvari i njima događaju.

Da napad na gradonačelnicu zbog stvari koje nemaju veze s politikom nije slučajan podsjeća nas kao odvratan primjer uvreda koje je Ante Prkačin iz Domovinskog pokreta uputio prije nekoliko mjeseci u sabornici Urši Raukar-Gamulin iz Zeleno-lijeve koalicije. Balkanski seljački kod da muškarci mogu vrijeđati žene kako hoće ugrađen je u ovdašnje muško političko biće.

Seksističkih ispada u Hrvatskom saboru bilo je dosta, ali uglavnom su naišli na zgražanje. Iako se o pokojnicima obično govori sve najbolje, riječi pokojnog Ante Kovačevića upućene dr. Vesni Pusić posljednjih su decenija simbol političkog nedostojanstva i mizoginije.

Ali, tako to izgleda kad se duh pusti iz boce. Od Ante Kovačevića do administratora srozavanja HSS-a Kreše Beljaka prilike su sve sirovije i primitivije. Seljačine u odijelima kupljenim za političarsku plaću mogu nekažnjeno vrijeđati svoje kolegice po poslu zato jer su naprosto izgubili izbore čast i pamet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater