piše dubravko grakalić

Poskupjelo veličanje ustaštva i širenje lažnih vijesti!

Ilustracija (snimio Željko HAJDINJAK/CROPIX) / Dubravko GRAKALIĆ

Ilustracija (snimio Željko HAJDINJAK/CROPIX) / Dubravko GRAKALIĆ


Najavljena odluka Ministarstva unutarnjh poslova da će drastično povećati kazne za određene prekršaje javnog reda i mira nesumnjivo ima posve jasnu političku poruku usmjerenu, prije svih, onima koji u javnosti žele nastaviti veličanje ustaštva i nacizma te za one koji namjerno izmišljaju i šire lažne vijesti. Tako će se kazna do četiri tisuća eura izricati onima koji krše pravila o javnom redu i miru "izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža".

Iz analize MUP-a u kojoj se navodi da se radi o prekršajima počinjenim isticanjem određenih simbola kojima se izražava ili potiče mržnja ili uzvikivanjem ili pjevanjem navedenog pozdrava – vjerojatno se misli na ZDS – vidljivo je da se kazne iznimno povećavaju zbog toga jer dosadašnje niske kazne nisu sprječavale prekršitelje da ponove prekršaj. Čini se razvidnim da je policijska vlast pošla stopama austrijskih kolega koji su kaznama u visini nekoliko tisuća eura kažnjavali naciste okupljene na Bleiburgu dok su se tamo još održavali ustaški derneci.

Kako će biti na ovogodišnjim obljetnicama koje okupljaju crnokošuljaše, u Udbini ili pored Srba, vidjet ćemo, no stupe li na snagu nove cijene MUP-a, mnogi će dizati kredit da otplate dizanje ruke kojom pokazuju koliko je kukuruz narastao. Jednako su velike kazne namijenjene i onima koji se na javnom mjestu ponašaju na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane i narušavajući njihov mir. Pripremiti se, očito, mogu i „razbijači“ Parade ponosa, ali i oni koji "polude" kad vide Hod za život.

Možda je važnije od toga kažnjavanje širitelja lažnih vijesti. Ili autora fake newsa – uspiju li ih pronaći jer takve vijesti što remete mir i spokojstvo građana kažnjavat će se od 700 do 4.000 eura. Pri tome se, naravno, ne misli na stranačku propagandu preko državne televizije ili naklonjenih web portala.

Kazne u istom omjeru predviđene su i one koji izvrijeđaju policajce, ispaljuju rakete ili slave vjenčanje pucanjem iz kalašnjikova. Zabrinuti se mogu i roditelji čija maloljetna djeca to čine – jer će roditelji platiti ako nisu dobro odgojili dijete ili ga poticali na činjenje kaznenog dijela. Pouka: ne oblačite djeci crne majice s "uglatim U" i napisom ZDS, tako ih loše i skupo odgajate.

Posebno je zanimljiva odredba da će se kaznom od 300 do 2.000 eura kazniti one koji se lažno predstavljaju i obmanjuju ljude u pitanju svog društvenog položaja. To se vjerojatno ne odnosi na saborske zastupnike koji, poslije bezbroj promjena stranaka, ne predstavljaju niti sami sebe.

Ali, zato se kazne za prostituciju ne mijenjaju. Prostitutke mogu lijegati mirno, njihov društveni položaj nije lagan, ali ne predstavlja obmanu. Za razliku od mora pomodnih ustašofila, tipova s ucrtanim kukastim križem na podlaktici i političara koji obmanjuju javnost svojim položajem, kod prijateljica noći sve je jasno. Njih se dodatno ne kažnjava i pitanje je vremena kada će njihov posao biti legaliziran.

Moglo bi se reći da je policija na vrijeme upozorila buduće klijente da namjeravaju povećati punjenje državnog proračuna visokim kaznama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater