PIŠE NENAD MARJANOVIĆ

Ordinacija dr. Frica: Dani prolaze, cajke još ne dolaze

"Sto posto možda si uz čašu, dvije, tri, mrvicu hrabriji, al' jedno zapamti, kad piće zaljulja, gasi se žarulja, u glavi ti je lom, ruka pod haljinom..." Nije cajka, to je naša seksi snajka Lidija Bačić. Ma, bar je na ijekavici, a tekst ima jasan i jak mediteranski senzibilitet, muškarac roka po alkoholu, pa onda omamljen mulja ribe, hrabar je jer je šek pijan, diže joj haljinu, a glava ga ubija, od cuge mu se povraća, vrti mu se cijeli disko

Ilustracija / Nenad Marjanović Dr. Fric (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija / Nenad Marjanović Dr. Fric (Snimio Milivoj Mijošek)


Evo dani prolaze, a cajke nam ne dolaze. Hvala gradonačelniku što štiti rock i punk, zato ja prelazim na klape, ne moram se više baviti tom glazbom jer ću se na zasjedanju AVNOJ-a (Autonomnog vijeća narodnjaka, opere i jodlanja) založili da se Filip Zoričić Fiki predloži za zaštitnika mediteranskog bilja, niskog raslinja, ladonje, rocka i punka u Puli. Ne treba dalje, o ostatku Hrvatske razmišljat će kad vidi gdje će Puljak, gdje Vanđelić, a gdje Raspudić. E, tek tada može odlučiti što će, a do tada nek' štiti Pulu.

Ponekad pomislim kako je život nepravedan, 'ko bi šta mogao prigovoriti Zoričiću da se on, recimo, preziva Puljak, a da se Puljak preziva Zoričić. Naravno, mislim na ovo "PU" u prezimenu, kako bi to moglo biti sjajno, Filip Puljak gradonačelnik Pule. Uglavnom, kaže neki dan Zoričić da je za zabranu narodnjaka dobio podršku iz Zemuna i Beograda. Odem na internet i nađem ovo, službena stranica: "Zemun je boemska četvrt grada Beograda, ruralnog šarma, poznata po kafićima, dinamičnim barovima koji rade do kasno u noć i ribljim restoranima smještenim uz šetnicu na obali rijeke iz kojih dopiru zvuci narodne muzike."

Zanimljivo, meni su potporu poslali s Monvidala i iz Pule. Tko zna na koji Zemun je Prika mislio, ali nije važno, samo neka nan dura.

Kažu da je pulski SDP u previranju oko toga tko će odmijeniti Danijela Ferića u Županijskoj skupštini. Prvi kandidat postao je Igor Belas, a njega je, kažu, taj prijedlog iznenadio. Na stranu što je Ferić nezamjenjiv, što pokazuje i njegov reizbor za direktora fažanskog Komunalca, na stranu što je Belas jako važan u Gradskom vijeću Pule, ali kako izabrati nekog trećeg kad ga naprosto nema. Budimo realni, ako netko od čitatelja u deset minuta, bez korištenja google tražilice, nabroji ne deset, ne sedam, nego četiri pulska SDP-ovca, ja prestajem pisati ovu kolumnu. Ali, nema varanja, Radolović, Belas... i šta i kako dalje? Koju poruku poslati? Ajmo isto i za IDS, nategnuli bi petoricu, za četiri pulska HDZ-ejca prestajem pisati kolumnu i tražim politički azil u Kongu. Trolovi, da vas vidim, pokažite da imate muda, raspalite anonimno, hrabro, kako dolikuje pravim jajarama, ali nabrojite ove velikane bez pomoći tražilice.

Toliko o politici u Istri, neke nisam spomenuo jer ili nisu stranke ili se uopće ne zanose da su neki politički faktor. Ovo zapažanje može biti dobar vjetar u leđa NGLFP, njegovih pet ne zna ni on, kamoli građani. Na kraju će Belas ipak biti dvostruki zastupnik, malo Grad, malo Županija, tako je najbolje, a ovo bi mogao biti i motiv još nekom da se učlani u SDP. Šta čekate, oni su politička tradicija, s obzirom na njihov koalicijski potencijal, oni će još dugo biti ključan politički faktor. Ako mogu u Puli s HDZ-om, zašto to ne bi mogli u drugim općinama i gradovima s Kurtom i Murtom.

Kaže Mario nakon što se vratio iz Afrike, "znaš ti, Bepo moj, da san se bija izgubija u džungli i da san preživija dvi šetimane zahvaljujući šimijama." Bepo ga pogleda i kaže: "A ben, bija si istreniran, tar cili život preživljavamo zahvaljujući šimijama". Uglavnom, situacija u Istri više nije posebno zanimljivija nego u ostatku Hrvatske, imamo sve kao i ostali, locirali smo prave, istinske, jedine probleme, a to su "cajke", seljacizam i renesansa s istoka. Neki dan je u Otvorenom novinar s HRT-a iz Pule, mladi talentirani Marko Percan "skinuo" tekst najslušanije pjesme u Hrvatskoj, tekst je jeza, ali i mi konjića za utrku imamo. Ne jednog, jako puno ih imamo, a evo jednog uz kojeg otkačim, odmah vadim petardu, bacam, skačem, cugam…

"Sto posto možda si uz čašu, dvije, tri, mrvicu hrabriji, al' jedno zapamti, kad piće zaljulja, gasi se žarulja, u glavi ti je lom, ruka pod haljinom..." Nije cajka, to je naša seksi snajka Lidija Bačić. Ma, bar je na ijekavici, a tekst ima jasan i jak mediteranski senzibilitet, muškarac roka po alkoholu, pa onda omamljen mulja ribe, hrabar je jer je šek pijan, diže joj haljinu, a glava ga ubija, od cuge mu se povraća, vrti mu se cijeli disko. Ona je toga svjesna, ali joj prija što je mulja, jer se u cijelom tom kulturološkom krugu mužjak uvaljuje ženki kad je mrtvo tijelo, kad ne zna gdje mu je dupe, a gdje glava, kad krene, onda to ima neki štih koji mi u Puli moramo njegovati, bar dok je Filip Zoričić na vlasti.

U istoj pjesmi ima i tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, pa kaže: "Dosadan si i škrt, ti bi kuću, djecu, vrt, ja sam za provode, svako piće osim vode...". Znači poručuje nam naša pjevačica da bi njezin pijani udvarač htio kuću, vjerojatno neku vikendicu, koja može i ne mora imati građevinsku dozvolu, važno je našem Pajdi da kuća ima neki vrt, pokoju maslinu, vrt s malo česna, kapule, kapuza, malo ružmarina, lovora, no nije presudno. Uglavnom, htio bi taj lik iz ovog mediteranskog hita i djecu, pijan je, al' htio bi djecu, sina, naravno, a za kćer, pa može, dite, ali sin je sin, pukni puško, rodilo se muško.

Ona je svojeglava, kaže mu da je za provode i za cuganje svega osim vode, zna ona da će se kad to kaže, on još više zapaliti. Naša hrvatska pjesma na našem hrvatskom YouTubeu, koji bi možda za naše tržište mogli preimenovati u CroTube, jer ovaj You (Yu) malo para uši.

Evo, kao rekapitulacija ove ogromne razlike u kvaliteti tekstova koji dolaze iz Hrvatske i onih koje treba zabraniti jer dolaze s Balkana, da ne budem precizniji, i koji remete savršeno jasnu pripadnost našeg podneblja mediteranskom kulturološkom krugu, završit ću stihovima nakon kojih nastaje lom u sali. "Kad ti usne dam, samo blefiram, za mnom poludi, ma 'ko si ti, gospodin pametni, opušten budi". Tko je gospodin pametni? Ja nisam, glup sam, a gospodin pametni, možda ga vi poznate?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum