PIŠE IVOR BALEN

Pulski Možemo! je opet pronašao zlu kućicu

Noel Mirković, Dušica Radojčić i Ana Fonović / Ivor Balen

Noel Mirković, Dušica Radojčić i Ana Fonović / Ivor Balen


Nije šala, pulski Možemo! opet je pronašao zlu kućicu protiv koje će se buniti. Ili bolje rečeno, četiri zle kućice, četiri zgrade koje Lučka uprava Pula namjerava napraviti na rivi kod Riječkoga gata. Ovo zvuči kao tekst za Baruficu, ali Dušica Radojčić & company su ozbiljni. Oni ne žele da se na rivi naprave četiri male zgrade u kojima bi, i oko kojih bi, konačno trebao početi famozni povratak Pule moru.  

Sjećamo se svi prve zle kućice, bio je to projekt polivalentnog centra Mehanika od kojeg je gradonačelnik Filip Zoričić, tada u čvrstoj koaliciji s možemovcima, odustao čim je preuzeo funkciju. Sjećamo se da je Zoričić u to vrijeme, vrlo vjerojatno da udovolji koalicijskoj partnerici, išao i po malim privatnim gradilištima i tražio da se radovi hitno prekinu. Od kada je prekinuo tu suludu koaliciju, to naravno više ne radi.

Sjećamo se da je pulski Možemo! odmah po osnivanju, u kampanji za izbore 2021. godine, utemeljio svoju politiku na kritiziranju praktički svake lopate koja bi im došla pred oči. To su nastavili raditi i nakon što su se popeli na vlast u koaliciji sa Zoričićem i SDP-om, kada su otišli korak dalje pa su im počele smetati i buduće lopate. Na sjednicama Vijeća, naime, nisu željeli izglasati ni prodaju zemljišta, a sve to skupa prikazivali su kao svoju veliku borbu protiv "rasprodaje obiteljskog srebra".

Sjećamo se da je zbog zlih kućica na koncu koalicija i propala. Dogodilo se to kada su se možemovci usprotivili i hotelu na Lungomareu, pa čak i nogometnom igralištu za djecu odmah pored, na Valkanama.

Sjećamo se da su za Lungomare organizirali referendum, i da za Valkane već mjesecima praktički drukaju da pripadne Državi, samo da se tamo ne bi moglo urediti igralište. Tako smo dobili povijesni slučaj da se jedna stranka u sukobu svoga grada i države praktički stavlja na stranu - države. Ne treba sumnjati da možemovci vole Pulu, ali je očigledno da više od toga mrze svaki oblik gradnje. Pa će tako otvoriti šampanjac ako država dobije igralište na Valkanama, samo da se tamo ništa ne gradi.

Sjećamo se da su se nakon propasti referenduma okrenuli nekoliko stotina metara dalje, na područje Max Stoje, gdje se protive urbanizaciji i izgradnji stambenih zgrada. Istovremeno, protive se gradnji apartmana u Marini Veruda, stanova na Vidikovcu i psećih kućica na Verudi. Ovo posljednje je naravno izmišljeno, ali vjerno dočarava funkcioniranje pulskog Možemo!.

I onda, kada čovjek pomisli da su odlučili uzeti zraka, evo ih kontra projekta na rivi! Razlog? Opet teški populizam. Kažu da Lučka uprava gradi "sebi urede, umjesto da grade vezove za ljude". Pritom nema veze što Lučka uprava gradi i vezove, primjerice na Bunarini i u Valbandonu. Nema veze što je pulska riva, ovakva kakva je trenutno, ružnija čak i od riječke (a to je doista teško) i vapi za obnovom. Nema veze što Lučka uprava planira velike zahvate na cijeloj rivi, od Uljanika do Mandrača, sa šetnicom, popločenjem i bogatim sadržajima. Nema veze što bi se u jednu od zgrada trebao useliti muzej, što se planira i obnova lukobrana, što će Puljani konačno dobiti rivu koje se neće sramiti.

Sve to je pulskom Možemo! nevažno jer oni ne vole kućice i - točka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini