PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Politička mašta radi svašta

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Političke gatare, hiromanti i poznavatelji gledanja u šalice kave ovih su dana razotkrili plan HDZ-a za raspisivanje sljedećih parlamentarnih izbora. To je ožujak 2024. godine. Dakle, prije europskih izbora u svibnju, odnosno predsjedničkih u prosincu iste godine. Računica je sljedeća: HDZ će izborno zakonodavstvo, zbog usklađivanja broja birača s "težinom" jednog saborskog mandata, početi usklađivati u rujnu, kako je i rekao premijer Andrej Plenković.

To će brzo biti gotovo i nema problema da nakon šest mjeseci birači pohitaju na birališta, razgaljeni smanjenom inflacijom i slikama veselih obitelji koji su se uselili u svoje zagrebačke ili banijske kuće i stanove.

Naravno, riječ je o spinu; parlamentarni izbori mogu biti i nakon ljeta 2024., a mogu i prije; sve ovisi o rezultatima obnove potresom pogođenih područja, ekonomskim prilikama i stabilnosti vladajuće koalicije.

Ali, već u ovim najavama mnogi vide svoju šansu. Nakon upornog poduzetnika i političara bez rezultata iza sebe, Damira Vanđelića, ulazak u parlamentarne izbore najavio je i nezavisni kninsko-šibenski župan Marko Jelić. Jelić je u samom Kninu prije šest godina pobijedio kninsku kraljicu Josipu Rimac u gradonačelničkoj utrci, a na prošlim lokalnim izborima i vječitu HDZ-ovu uzdanicu Gorana Pauka u nadmetanju za mjesto župana. Sada je krenuo dalje: namjerava stvoriti listu nezavisnih župana, gradonačelnika i općinskih načelnika te s njima kandidirati na nacionalnim parlamentarnim izborima.

Ideja je to vrijedna pažnje, ali i kritičnog promišljanja. Lokalni političari, barem jednim dijelom, imaju strukturu i birače na svom terenu, iako nisu u strankama, ali svjetonazorski, praktično i po stilu rada razlikuju se kao kruške od jabuke. Župan Jelić kaže da bi želio u svojoj kombinaciji vidjeti pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, ali i načelnika Oroslavlja Viktora Šimunića, poznatog iz afere "Kaj bi ti štel". Zajednički narativ njihova nastupa može biti borba protiv korupcije i pričanje o boljem sutra, demografiji i ljudskim pravima, ali kakav bi konkretni izborni program mogli ponuditi teško je pretpostaviti.

Možda bi župan Jelić mogao osmisliti neku ponudu biračima; očito je spretan kad u svojoj županiji pobjeđuje ukorijenjeni HDZ, ali univerzalna poruka dijela nezavisnih lokalnih dužnosnika koji bi htjeli na izbore za Sabor može biti samo hrpa fraza. Jer, koje su to zajedničke politike Marka Jelića i Filipa Zoričića, Edija Pastrovicchija i Viktora Šimunića, slavonskih i dalmatinskih gradonačelnika? Da je Jelićeva javna ponuda za izbore još kompliciranija, on u savez poziva i stranku Fokus, malu liberalnu partijicu koja ima jednog saborskog zastupnika i četiri gradonačelnika u zagrebačkom prstenu. Dakle, preferira liberale zapakirane u ruho neovisnih listi.

Zamisao koju je Marko Jelić iznio na političku trpezu i nije neka novost, na sličan način nastao je i Most nezavisnih lista u kojem su u početku bili i lijevi i desni. Danas su ostali desničari koji još uvijek imaju dobar rejting. Nema sumnje da će biti još takvih izbornih menija, bez obzira hoće li izbori biti u ožujku, svibnju ili lipnju 2024. godine. Do tada politička mašta može raditi svašta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of