PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Imaju li Milanović i većina Hrvata doista "rusoljubna" lica?

Zoran Milanović / Dubravko Grakalić (Snimili Dejan Štifanić / Adriana Tošić)

Zoran Milanović / Dubravko Grakalić (Snimili Dejan Štifanić / Adriana Tošić)


Političke fraze dobile su posljednjih tjedana novi izričaj. Umjesto vječite TBF-ovske pitalice "čiji je ćaća bio ustaša, a čiji partizan", plenkovićevska Hrvatska sada ima novu točku diferencijacije – tko je bio za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, a tko nije. Notorna HDZ-ovka s imidžom časne sestre Majda Burić opoziciju je, oličenu u njezinoj najslabijoj karici, Katarini Peović iz Radničke fronte, prozvala "rusoljubnim" facama, koje su, usput i "srboljubne", dok premijer i briselski povjerenik za Hrvatsku Andrej Plenković za svaku kritiku oporbu proziva putinofilima ili rusofilima, bez obzira što se radi o temi koja je apsolvirana u Hrvatskom saboru još sredinom prosinca. Naravno, za državnog poglavara Zorana Milanovića u HDZ-u također, bez dokaza, tvrde da je rusofil i putinofil, iako se šef države bezbroj puta oglasio objašnjenjima da je riječ o besprizornoj agresiji Rusije na suverenu Ukrajinu.

Ponavljanje tvrdnji da su u opoziciji svi koji nisu glasali kako HDZ smatra da su trebali opasno je demokratsko skretanje jer je poštivana sva potrebna procedura. Odgovaranje na pitanja o stanju u HDZ-u, obnovi, poskupljenjima, smjenama ministara ili slučaju Žalac-Rimac ponavljanjem frazetine o nekakvim "ruskim igračima" posve je prozirno skretanje teme s problema koje sadašnja Vlada ne zna i ne može riješiti. Podjela hrvatske politike na navodne putinofile i one druge, valjda plenkofile, vodi besmislenom razdoru i posve je netočna. Baš kao i prozivka predsjednika Republike zbog njegovih izjava o ratu u Ukrajini koje su se pokazale – točnima.

Treba li podsjetiti da je anketa agencije IPSOS pokazala da je 57 posto hrvatskih građana protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, dok je samo 34 posto bilo za. Velik broj građana, 40 posto, smatra da se u Ukrajini radi o sukobu NATO saveza i Rusije. Podjednak broj, njoj oko trideset posto, smatra da i Plenković i Milanović vode loše politiku u vezi Ukrajine. Sve je to poznato u središnjici HDZ-a, ali prozivka zbog propalog saborskog glasanja u prosincu traje i dalje i nalikuje pumpanje prazne biciklističke gume.

Ocjene Zorana Milanovića o ratu u Ukrajini pokazale su se djelomice točnima. Primjerice, kada je prije nekoliko mjeseci izjavio da je Ukrajina visoko korumpirana država doživio je žestoke napade. Prošlog tjedna, kada se u Kijevu hapsilo – poslije upozorenja šefa CIA-e – zbog ratnog profiterstva, nitko se toga nije ni sjetio. Milanović je u pravu kad se pita kako je to Hrvatska u ratu s Rusijom, referirajući se na izjavu njemačke ministrice vanjskih poslova. To bi značilo da je NATO u ratu s Rusijom, što formalno nije točno. Predsjednik Republike traži da se Hrvatska drži što dalje od tog rata jer je preslaba i premala da sudjeluje u globalnoj igri vojne premoći.

Možda je zbog toga, kako pokazuje posljednji Crobarometar, Milanović najpozitivniji hrvatski političar. Jer razumije da je većina građana protiv miješanja u sraz Zapada i Istoka te govori otvoreno bez obzira na etikete koje pritom dobiva. Napokon, zastupnica Majda Burić i ostali HDZ-ovci mogli bi, slijedeći želje svog lidera, početi s prebrojavanjem građana koji imaju "rusoljubno" lice. Ima ih šezdesetak posto, pokazuje anketa, ali za vrijedne i ambiciozne članove vladajuće stranke to nije nesavladiva prepreka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom