piše jasna orlić

Treba li netko i u Hrvatskoj ukrasti sliku da se penzićima smanji RTV pristojba

Ilustracija/Jasna Orlić

Ilustracija/Jasna Orlić


Godina je 1961. u Velikoj Britaniji. Kemton Bunton, vozač taksija i u svojoj 60. godini bori se za prava malog čovjeka. Jedna od njegovih misija je oslobađanje umirovljenika od plaćanja televizijske pretplate. "Umirovljenici si ne mogu priuštiti izdatak za pretplatu BBC-u, a bez televizije još su više odvojeni od zajednice. Svaki čovjek u zajednici je važan. Svi smo mi povezani. Ja sam ti. Ti si ja."

Tako su otprilike glasile humane poruke čovjeka o čijem je životnom putu i njegovoj obitelji snimljen film "Vojvoda". Upravo se ovih dana prikazuje u hrvatskim kinima. Redatelj Roger Michell, koji je prije par godina gostovao i na Pulskom filmskom festivalu, napravio je još jedan izuzetan film, ovoga puta s Jimom Broadbentom i Helen Mirren u glavnim ulogama.

Ekranizirana istinita priča o malom čovjeku, svojevrsnom Don Kihotu ili Robin Hoodu iz susjedstva, uključuje i krađu slike u britanskoj nacionalnoj galeriji, jedinoj krađi u povijesti ove značajne ustanove. Kako nije uspio na druge načine, buntovnik Bunton namjeravao je nagradom koju bi dobio vraćanjem ukradene Goyine slike "Vojvoda od Wellingtona" platiti RTV pretplatu brojnim siromašnim umirovljenicima i ratnim veteranima.

S njegovom cjeloživotnom borbom s vjetrenjačama, očekivano, nimalo se ne slaže njegova supruga Dorothy, što u filmu donosi tragične i komične situacije. Na koncu doznajemo da je u Velikoj Britaniji ukinuta pretplata za starije od 75 godina i to 2000. godine.

Tu počinje poveznica s Hrvatskom i ovdašnjom borbom s vjetrenjačama. I danas u vrijeme razvijenije tehnologije usamljenim je starijim osobama televizija često jedina zabava ili informiranje. Sličan je problem RTV pretplate već jako dugo aktualan i kod nas gdje zbog nemogućnosti otkazivanja ove pristojbe veliki odvjetnički uredi ovršuju neplatiše. Penzići žive u prosjeku s manje od 400 eura i tih 10,6 eura RTV pristojbe velik je izdatak za kućni budžet najsiromašnijeg dijela zajednice. Mnoštvo je inicijativa upućeno Saboru da se penzionere izuzme od tog stroška. Do sada je postignuto umanjenje od 50 posto RTV pretplate za one koji primaju mirovinu manju od 1.500 kuna. Strašno velikodušno.

Već dugo je na čekanju u saborskoj proceduri zahtjev HSU-a i Silvana Hrelje u kojem se traži potpuno ukidanje pristojba za najsiromašnije umirovljenike one s primanjima do 2.000 kuna, a ostalima smanjenje iznosa plaćanja na pola. Treba li Hrelja ukrasti vrijednu sliku iz muzeja da se pokrene konačno ta priča? Šala mala. Političari imaju druge načine pregovora, da ne kažem ucjena za postizanje cilja. Don Kihot živi samo u priči, a Kemton Bunton bio je buntovnik i humanist u Engleskoj šezdesetih godina. Mali čovjek velikog srca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini