KOMENTAR

Cvate li to ljubav HDZ-a i IDS-a? Pali su prvi poljupci, koji bi mogli prerasti u trajniji odnos

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Andrej Plenković (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)  / Dalibor Paus (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Andrej Plenković (snimio Danilo MEMEDOVIĆ) / Dalibor Paus (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Na istarskoj političkoj sceni to su tek pupoljci, ali u nacionalnoj cvjećarnici crno-žuto-plavo-crvenih cvijetova nekako se doima da se slaže jedna zanimljiva ikebana. Radi se, naime, o iznenadnom približavanju Istarskog demokratskog sabora i Hrvatske demokratske zajednice, gdje bi prvi poljupci već mogli prerasti u trajniji odnos.

Prostije rečeno, izjave prvaka IDS-a i politika prema HDZ-u drukčije su nego prije nekoliko mjeseci. Umjesto tradicionalnog IDS-ovog slogana "Nikad i nigdje s HDZ-om" došlo je do međusobnog razumijevanja, pohvala i istinskog drugarstva na najvažnijim nacionalnim temama.

Najprije je Dalibor Paus - više zbog interesa IDS-a nego HDZ-a - izjavio da "rušenje Plenkovića" nije prioritet opozicije. Naravno da nije, kad bi opozicija izgubila izbore, što je bilo jasno i prije "godine isporuke", kako je ispunjena obećanja Bruxellesa nazvao Andrej Plenković.

Nakon toga je počasni predsjednik IDS-a Ivan Nino Jakovčić, vinar i maslinar, izjavio da je Plenković jedini europski političar u Hrvatskoj - za razliku od onog Zorana Milanovića koji ne prepoznaje ni vrijednost malvazije, maslinova ulja i boškarina kao europske autohtone volovske pasmine.

Vrhunac razumijevanja IDS je pokazao u Hrvatskom saboru, gdje su podržali školovanje ukrajinskih vojnika u nas, ne plašeći se velike Rusije čiji je domet ipak ograničen. U tome su, napokon, imali pravo - Hrvatska je Rusiji neprijateljska država, kao i cijeli NATO savez - i tu se nemamo što prenemagati.>

Ali, glasanje IDS-a za HDZ-ove prijedloge ipak ne treba smatrati prenemaganjem. Ono znači slabost najistarskije pred najhrvatskijom strankom, kako se obično šale politički analitičari.

HDZ nije IDS-u dao ništa zauzvrat, osim što su prihvatili trećinu jednog ustavnog amandmana od njih pedeset, a i to zato jer se spominje crkvena imovina.

IDS dobrim odnosom s HDZ-om amortizira prodor relativne desnice pod svoje prozore - Mosta i Domovinskog pokreta - a još više pokazuje da ne mogu biti protiv Vlade koje gradi drugu cijev cestovnog tunela kroz Učku, dovozi na istarske pruge vlak na baterije, dovršava bolnicu u Puli i pokazuje interes za druge projekte u Istri. Nezgodno je i sukobljavati se sa strankom koja je na lokalnim izborima dobila jednu općinu - Sveti Petar u Šumi - a danas vlada s njih tri, preuzeli su nezavisne načelnike Karojbe i Funtane. Možda preuzmu i gradonačelnika Pule te još neke općine, nikad se ne zna. Iako se za nešto može reći i - zna se.

Ljubav HDZ-a i IDS-a, dok je HDZ na vlasti, može biti dobra za obje strane, ali i za građane Istre koji ih biraju. Ako Istra ima od toga koristi, možemo se sjetiti izreke - "nije važno je li mačka crna bijela dok lovi miševe". To je, doduše, rekao Mao Ce Tung, ali mirne duše mogu ponoviti Paus, Jakovčić i Plenković.

SDP-ov kandidat iz Buzeta Damir Kajin, na primjer, već dugo vremena hvali Vladu Andreja Plenkovića i navodi argumente za to. Dakle, ako političar koji je HDZ-u poručivao no pasaran kaže welcome, onda je na nama da zaključimo da su se okolnosti promijenile.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini