ISTARSKI HDZ-ovac

ANTON KLIMAN: Što se mene tiče, dalje ruke od Istre. A što se tiče odnosa IDS-a i SDP-a, to je klasični stockholmski sindrom zlostavljača i žrtve

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar turizma Anton Kliman za Glas Istre, na temu teritorijalnog preustroja, poručuje: dalje ruke od Istre.

"Vjerujem da će se tema teritorijalnog preustroja u Hrvatskoj prije ili kasnije otvoriti i da će se on i dogoditi, no sigurno ne u obliku kakvog sad zagovara jedan dio oporbe. U proteklih 30 godina velik je broj jedinica samouprave u Hrvatskoj svojim napretkom i razvojem dokazao opravdanost svoga postojanja, a kad je Istarska županija u pitanju, rekao bih da se ta konstatacija odnosi na sve ili gotovo sve gradove i općine. Reorganizirati taj postojeći ustroj na način da oni veliki jednostavno "progutaju" sve male uvjeren sam da nikome ne bi donijelo dobra. Uštede koje su nužne mogu se ostvariti na niz drugih načina, kao što je primjerice spajanje određenih poslova. U tom smjeru su pojedine manje jedinice lokalne samouprave već krenule, pa imamo recimo primjer da su Bale, Kanfanar i Žminj ustrojili zajedničku službu komunalnog redarstva. Ima još takvih primjera u Istri, a uvjeren sam da će ih u budućnosti biti još i više. Kad je u pitanju preustroj, držim da su svi oni prijedlozi koji idu za tim da se i Istra utopi u nekakvu širu regiju neozbiljni, odnosno smatram da predstavljaju veliko i opasno politikanstvo. Istra je ponosna na svoj identitet, a od osamostaljenja Hrvatske do danas pokazala je i dokazala da postoji pregršt razloga zbog kojih u bilo kojem preustroju zaslužuje i mora ostati zasebna županija. Dođe mi slabo svaki put kad netko izađe s nekakvim "mudrim" prijedlozima kojima bi se ta posebnost i taj identitet Istre gušio, pa bi svima takvima koji se pojavljuju danas, ili će se pojavljivati u budućnosti, po toj temi poručio samo jedno – dalje ruke od Istre", kaže Kliman, koji ističe da su se svi veliki infrastrukturni projekti u Istri nastavljali za vrijeme HDZ-ovih vlada, poput Ipsilona trenutačno, a stajali kad je na vlasti bio SDP.

"Ipsilon je prevažna vijest za sve nas u Istri i mene strahovito veseli da se polako kraju privodi taj posao koji se počeo dogovarati još u mandatu one Vlade kojoj sam i ja bio član. Zanimljivo je da smo tim pregovorima otkočili i krenuli u realizaciju projekta koji je u mandatu Milanovića i SDP-a u potpunosti stao. Isto tako i gradnja bolnice je bila stala. Svi veliki infrastrukturni projekti u Istri su se nastavili realizirati za vrijeme HDZ-ovih vlada. Ali to je već poznata činjenica u političkom smislu da se u vrijeme HDZ-ove vlasti u Istri pokreću velike investicije, a da u vrijeme kad je na vlasti SDP one staju. U protekle četiri godine financirani su brojni projekti u lukama, grade se regionalne ceste, a infrastrukturni standard u Istri naočigled raste, što je rezultat razumijevanja premijera Plenkovića, ali i velika zasluga ministra Olega Butkovića, koji je također jako dobro prepoznao potrebe Istre. Zato im hvala na tome", kaže Kliman.

Unatoč tome, moguće je da će IDS opet ići u koaliciju s SDP-om, pitamo Klimana.

"Kad je ta politička veza u pitanju, bit će da u IDS-u ipak malo pate od stockholmskog sindroma. Znate ono, kad se žrtva vezuje uz nasilnika. Njima na dušu", rekao je Kliman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini