PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Hoće li Plenki nadigrati Zokija

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Zoran Milanović i Andrej Plenković


Politička utakmica bez fair playa koja se protekle dvije godine odigrava na medijskom terenu između državnog poglavara Zorana Milanovića i HDZ-ova premijera Andreja Plenkovića ne približava se završnici, ali izgleda da se mijenja rezultat. Naime, prema posljednjem rejting istraživanju, Crodemoskopu, Plenković je sustigao Milanovića, što pokazuje da njegova taktika polako dobiva na efikasnosti. Doduše, obojica su u padu; u odnosu na mjesec dana ranije, državni poglavar pao je s 18 na 16 posto "pozitivnih" bodova, dok predsjednika Vlade pozitivcem doživljava 14,9 posto građa, što je jedan posto manje nego četiri tjedna ranije.

Ali, to znači da Milanovićev pad dvostruko veći nego Plenkovićev, no ne i da zajedno padaju u propast. Sljedeći na listi pozitivaca, Tomislav Tomašević iz Možemo!, dostiže tek 4,2 posto i u padu je, dok na krilima sućuti prema Vukovaru u studenom raste Ivan Penava, šef Domovinskog pokreta koji je na 3,5 posto "pozitive".

Očito je da Plenković polako uspijeva nadigrati Milanovića – u čemu mu je uspjela inicijativa o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj kojoj se poglavar protivi bez konkretnih razloga, pozivajući se na proceduru – ali i tako da dio drva i kamenja koje se baca s Pantovčaka padaju na leđa ministra obrane Marija Banožića i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića-Radmana. Dio negativnih emocija javnosti dobiva i HDZ-ov "demokršćanin" Hrvoje Zekanović (3,5 posto) pa možemo reći da Plenkoviću, ako već ne funkcioniraju "radari" na korupciju, funkcioniraju amortizeri negativnih vibracija.

Osim toga, i HDZ dobro stoji pa gdje neće njihov šef. Dobivaju 26,9 posto glasova, što je više nego slijedeće dvije stranke zajedno (SDP 15,4 posto, Možemo! 10,2 posto). Uz postotak pogreške, uobičajen u takvim anketama, možemo reći da su izjednačeni, što potiho najavljenoj koalicijskoj suradnji SDP-Možemo! ne daje nikakvo jamstvo za izborni uspjeh.

Napokon, izborni prag prelaze još samo Most (devet posto), kojem burgijanje Nikole Grmoje oko Ine nije donijelo ni poena, te Domovinski pokret (5,9 posto) koji već dugo pleše oko izbornog praga. Ali, Penavina stranka uglavnom je regionalnog slavonskog karaktera, u nekim dijelovima zemlje nemaju ni podružnica i pitanje je kako će proći kada se prekroje izborne jedinice.

Od ostalih privremenih stranačkih gubitnika i dobitnika, zanimljiva je pozicija Centra – s rastom popularnosti od 2,9 posto može postati dobra „udavača“ SDP-u i Možemo!, baš kao i Radnička fronta koja dobiva 1,9 posto glasova i raste. Socijademokrati, Fokus i HSS su u padu, dok IDS neznatno raste, ali istraživanje koje je provedeno na Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici ne može pokazati vrijednost Istrijana u njihovoj izbornoj jedinici.

Stoga je jedina zanimljiva vijest jednog od posljednjih rejting istraživanja u 2022. godini ona kako Plenki dostiže Zokija. Nema sumnje, državni poglavar sada će zaigrati presing, otvoriti nove teme i tako do kraja mandata. Tko kaže da nam treba nogomet, kruha i igara dovoljno je u utakmici između dva brda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of