PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Hrvatsko selo u Katru

Kolinda Grabar Kitarović / Dubravko Grakalić (Snimili Boris Kovačev Cropix / Adriana Tošić)

Kolinda Grabar Kitarović / Dubravko Grakalić (Snimili Boris Kovačev Cropix / Adriana Tošić)


Staru izreku kako je svijet globalno selo na svjetskom prvenstvu u nogometu, koje se uprava kotrlja u Katru, potvrđuje i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je, kako su izvijestili mediji, u posudionici u Zagrebu iznajmila narodnu nošnju iz Posavine te će se u njoj, na katarskih tridesetak stupnjeva, pojaviti u svečanoj loži na utakmicama nacionalne reprezentacije.

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda prezentirat će, na taj način, tradiciju svoje zemlje i samu sebe kao njezinu baštinicu. Nejasno je, doduše, zašto nije uzela tradicionalnu nošnju s rodnog Grobnika, ali posavska je crveno-bijela, asocira na vatrene točkice i u njoj, kaže iskusni tamburaš Branko Uvodić, izgleda kao prava snaša.

"Snaša" se u opravi seoske žene skladno, kako sama kaže po medijima, uklapa u dress code svečane lože, gdje će sjediti kao članica Međunarodnog olimpijskog komiteta, jer nije sve u odijelima i svečanim haljinama. Narodne nošnje su dopuštene, iako domaći političari uporno izbjegavaju vlastitu prezentaciju na taj način. Ni državni poglavar Zoran Milanović, ni premijer Andrej Plenković, a niti šef Sabora Gordan Jandroković još nisu istrčali na teren u narodnom ruhu, bez obzira koliko bi im to lijepo stajalo. Milanović sa sinjskom kapom - s kakvom se u Hrvatskom saboru pojavio Miro Bulj, ili Plenković u odori dalmatinskog ribara - to bi bilo za pamćenje!

Hrvatsko selo, izgleda, spalo je samo na Kolindu Grabar-Kitarović. Odjećom (a i inače) ne predstavlja ga ni predsjednik HSS-a Krešo Beljak, a o ostalim seljacima po ponašanju da i ne govorimo.

U tridesetak godina hrvatske demokracije - smatramo li pod tim pojmom višestranačke izbore i život u liberalnom kapitalizmu - pamte se rijetki trenuci upotrebe narodne nošnje u visokoj politici. Jedan od njih bilo je pojavljivanje žene pokojnog Jure Radića u narodnoj nošnji na dočeku pape Ivana Pavla II na zagrebačkom uzletištu u rujnu 1994. godine. Dugo vremena nakon toga, torbu s nacionalnim vezom na slikanje s američkim predsjednikom Barackom Obamom ponijela je nasljednica Ive Sanadera na premijerskoj funkciji Jadranka Kosor.

Stoga je potez Kolinde Grabar-Kitarović - da narodnom nošnjom predstavi hrvatsko selo u Katru, da cijeli svijet vidi sitni vez crveno-bijele boje - svakako vrijedan pažnje. Očito, u tom muškom (nogo)nadmetanju treba provocirati na ženski način i nema sumnje kako će bivša predsjednica u tome uspjeti.

Ne znamo hoće li, u narodnoj nošnji ili kakvoj drugoj odjeći, doći i do svlačionice nogometne vrste, kako je to načinila u Rusiji, ali i taj bi potez izazvao mnoge komentare.

Nema veze jesu li oni pozitivni ili negativni - važno je da se govori o hrvatskoj snaši u narodnoj nošnji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini