PIŠE ROBERTO CAR

Bruno Marić žrtvovanjem istarskog suca čuva svoju stolicu

Marin Vidulin / Roberto Car (Snimio Milivoj Mijošek)

Marin Vidulin / Roberto Car (Snimio Milivoj Mijošek)


Bio je 1. travanj 2012. godine kad se na "Drosini" igrao regionalni derbi između Istre 1961 i Rijeke. Bila je to posebna utakmica i jer su pulski navijači - "Demoni" tom prilikom slavili 20. rođendan. Nažalost, ta je utakmica postala poznata po još nečemu - bila je to prva i dosad jedina utakmica HNL-a prekinuta zbog bakljade. U Puli??? Sudac Marijo Strahonja, onaj isti koji danas dijeli lekcije sucima iz tv studija, u 71. minuti je prekinuo susret.

"Ovaj je prekid garancija da više nigdje u Hrvatskoj neće doći do prekida, rekao je tom prilikom tadašnji ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je tom prilikom (slučajno) bio baš na "Drosini".

Dakle, u toj je situaciji baš Pula izabrana za žrtvenog jarca, bez obzira što se i prije i nakon te utakmice na HNL terenima dogodilo puno težih incidenata, ali prekida više nije bilo.

Novi šamar istarskom nogometu stigao je jučer. Jedini istarski sudac s HNS liste Marin Vidulin drastično je kažnjen od strane Komisije nogometnih sudaca HNS-a. Zbog propusta na susretu drugog ranga maknut je s liste sudaca, odsad može suditi tek utakmice u domeni NSŽI-ja. No, ima i jedna "kvaka", Marin Vidulin i dalje ostaje VAR sudac. A kako se VAR koristi samo u susretima HNL-a, to znači da će on i dalje suditi utakmice pod patronatom HNS-a, ali iz VAR sobe.

Ovakav drastičan potez je, jasno, presedan. Na istarskom se sucu lakoćom trenira strogoća. Zapravo, Bruno Marić žrtvovanjem istarskog suca čuva svoju stolicu. Jer ne samo da se time želi skrenuti pozornost s činjenice da je sam Marić prijavljen od strane HNS-a zbog neprimjerenih izjava, već javnost, bez obzira na Svjetsko prvenstvo u Katru, još uvijek nije zaboravila sve sudačke pogreške u posljednjem jesenskom kolu HNL-a. Posebno one na susretima Lokomotiva - Istra 1961 i Slaven Belupo - Hajduk. Da ne spominjemo, primjerice, Frana Jovića koji je griješio na tri uzastopna susreta. No, nije kažnjen niti Jović, niti Bebek, niti Čulina. Ne, kažnjen je Vidulin. Zašto? Pa jer je tako najlakše. Iz Istre se nitko neće previše buniti, a Marin Vidulin je uz Ivana Bebeka najstariji sudac i za dvije bi godine ionako morao prestati suditi. Jasno, kao VAR sudac može još par godina suditi. Dakle, kako bi se "pokrio" postupak protiv Marića i zaboravile posljednje greške sudaca u HNL-u, trebalo je naći žrtvenog jarca. A, kud ćeš boljeg od Istrijana.

Da sve bude još ljepše, Vidulin se na ovo ne smije očitovati. On koji je protekle polusezone bio četvrti sudac na utakmici Europske lige Dinamo Kijev - Fenerbahče mora u tišini primiti ovaj nezasluženi udarac kojim se "šalje poruka". Jer, "KNS HNS-a prvi je put donijela i objavila ovako nepopularnu odluku". Naravno, ipak je samo istarski sudac u pitanju. Po Istrijanima se može "udarati" bez posljedica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini