PIŠE NENAD MARJANOVIĆ

Ordinacija dr. Frica: Smotra ekstra djevičanskog fekalnog mulja

Svatko bi svoja govna premjestio kod nekog drugog, ali to je stara praksa. Znate onu legendarnu "pometite prvo ispred vlastitog praga"? To je kliše, kod nas sasvim uobičajena praksa. Medulinci bi sve prebacili s Kaštjuna jer im smrdi. Ideš! Kako to da fekalije smrde, prije nije bilo tako, pa nekada je smrdilo samo do Pomera. Druže Tito neko prdi, do Pomera strašno smrdi

Nenad Marjanović Dr. Fric

Nenad Marjanović Dr. Fric


Kakvi su nas spektakularni problemi snašli, iskreno, malo tko se mogao nadati. Eto došlo vrijeme da se umjesto uljem cijela Istra bavim muljem. Jasno da je za sve muljare i mutljare odgovoran IDS, a da će novo muljanje tek doći na naplatu. Naša gradska vlast pokušava riješiti problem za koji tvrdi da nisu odgovorni, no nitko od njih niti ne traži odgovornost zbog onoga što učinjeno. Oni su naime izabrani da to riješe, a ne da se ljute i da kukaju nad fekalnim muljem koji ih je zaskočio.

Korać i Bassanese iz hlebinske škole naive

Taj fekalni mulj glavna je tema, a pitanje gdje će biti odlagan stvorilo je novi razdor u političkom krugovima. Svatko bi svoja govna premjestio kod nekog drugog, ali to je stara praksa. Znate onu legendarnu "pometite prvo ispred vlastitog praga"? To je kliše, kod nas sasvim uobičajena praksa. Medulinci bi sve prebacili s Kaštijuna, jer im smrdi. Ideš! Kako to da fekalije smrde, prije nije bilo tako, pa nekada je smrdilo samo do Pomera. Druže Tito neko prdi, do Pomera strašno smrdi. Šalu na stranu, nije lako onima do kojih smrad dopire, no moram priznati da se ne nerviram pretjerano radi turista i njihovog komoditeta, lokalno stanovništvo je jedna sasvim druga priča. Uglavnom, lome se koplja oko izmeta.

A tako je lijepo bilo osvojiti vlast, tako je lako za sve probleme imati vrhunsko rješenje dok se s tim istim problemom ne nađeš oči u oči. Ajde da skratim, neki smatraju da se govna moraju sušiti na brdu, a neki smatraju da se trebaju sušiti u rupi, daleko od dometa vjetrova. Opet napominjem, da ne bude dileme, za sve je kriv IDS, ali što sad? Pa neće se valjda vlast zaustaviti zbog male gomilice, znate čega, da ne ponavljam stalno jedno te isto. Kompromis bi mogao biti najbolje rješenje, pa neka se po cijeloj Istri organizira smotra ekstra djevičanskog mulja i neka nezavisna komisija, koju će imenovati gradonačelnici gradova i načelnici općina koji nisu u sukobu interesa, da izaberu gdje se fekalije najbrže suše i gdje se građani najmanje guše od smrada. Gradonačelnici i načelnici općina iz redova IDS-a trebaju biti izuzeti iz ovog odlučivanja, oni su krivi za ovo, a Korać i Bassanese moraju imati dva glasa, (nikada ne znam kako se to prezime piše) oni su naivni k'o Francuske sobarice, hlebinska škola naive, mali Generalići. Brate mili SDP je u ovoj ili onoj varijanti, uz manje pauze, na vlasti sto godina, a za sva sranja su im odgovorni drugi.

Odvajanje fekalnog mulja po stranačkom ključu

Jedan bivši novinar, sada moj vjerni čitatelj, pošalje mi poruku koju vam moram pokazati, poslao ju je valjda dobronamjerno: "Čitao sam ti kolumnu. Ti nemaš drugih tema u gradu osim gradonačelnika? I to je u redu. Ali, gdje je nestala avangarda Idijota?" Kako nakon ovakve kritike bilo što kritički napisati o čovjeku koji se našao u mulju do guše, mulju kojeg su mu ostavili IDS i njihovi birači. Naime ispada, po stavu Filipa Zoričića Fikija, da fekalni mulj ne proizvode njegovi birači nego se taj nesretni mulj odvoji sam od sebe i to po stranačkom ključu. Eto neki dan sam u kratkoj razmjeni e-mejlovske baražne vatre shvatio da me gradonačelnik ne doživljava kao satiričara, bar mi se iz njegovog ciničnog isticanja moje zajebancije i satire tako učinilo, no čudi me da njegov pobratim po zagrljaju iz izborne noći tvrdi da sam "smiješan lik". Elem, da se vratim na mog kritičara kojeg smeta što se bavim samo gradonačelnikom. Pa iskreno ja bih se volio baviti fažanskim sardonom, ali taj hladi jaja, a gradonačelnik će postati nikad, a možda ni tada. Filip Zoričić Filharmonović je ovih dana obilazio mjesne odbore, a mogao je to sve malo pomaknuti pa na turneju krenuti za Svetog Nikolu. Da sam mu ja savjetnik, ja bih mu to bio predložio - da uzme na rame vreću i da svima obeća još više nego što im je sada obećao, bar toga imamo na izvoz. Kažu da je u Europarlamentu netko od istarskih parlamentaraca predložio neoporezivu stopu na hrvatska obećanja, jer u Hrvatskoj sirovina od koje se obećanja proizvode ima po cijeloj državi.

Idemo lagano do moje treće mušterije, malog agilnog voditelja ureda Europarlamentarca Flega na pulskom Korzu. Da pogodili ste, radi se o Viliju Rosandi, dečku koji obećava, sjećate se tog filma? Dečko koji obećava je bio film, a dečko koji obećava, a malo toga rješava je pomogao Valteru objaviti status na Facebooku. Teško da je Flego bez njega smislio status slijedećeg sadržaja: Vrijedilo je! Hrvatska će biti u Schengenu! Uspjeli smo! Sav rad se isplatio! Ne mogu biti sretniji i ponosniji!!! Ljudi, bravo za Valtera i njegovog malog od kužine, hvala im što su slomili onoj stvari rebra da ne moramo vaditi pašaporat kad idemo u Trst po špežu, pancetu, toaletni papir, parmezan, tunjevinu, Nuttelu, ma ja sam im zahvalan do neba. A možda bi nas u Schengen primili i bez Flega i Rosande? Me ne bi, njih dvojica su rekla predsjedniku parlamenta da nas puštaju preko granice bez zaustavljanja. Da nije bilo njih, mi bi crkli čekajući na granicama. A gdje ćemo to ići kad ti za otići do Zagreba treba bar sto pedeset eura? Malo me ovo podsjeća na informacije da nam za ulazak u Bangladeš više ne treba viza, da se sada na Novi Zeland može s osobnom. Ajmo brzinski skenirati ostala događanja. Možemo! smatraju da fekalni mulj treba kvalitetno zbrinjavati.

Ferenčićka vraća ispražnjen stan Filharmonoviću

Zanimljiv stav i naravno da je IDS kriv za sve, e ovo je vrlo originalno, Rašula još uvijek lovi zeku u šumi, možda ga Šolak napokon najuri, mislim na zeku, Ferenčićka čisti dnevni boravak i prazni špajzu, ostali su joj neki važi od piture, stare cipele i dvije boce rakije. Mora sve isprazniti prije nego Filharmonoviću vrati stan, HDZ buši Učku, probija drugu rupu, penzići čekaju penziju, a ostale sam već spominjao.

Istra 1961 je u kupu izgubila od Rudeša i igrali su kao da sam ja skupio ekipu na Verudi i nazvao je Verudeš. Cijela Istra je neki dan bila potresena, bio sam uvjeren da mi sin drma krevet, a neki su, kao i obično, za sve okrivili susjede. Mislim da imam još prostora pa razmišljam da ubacim neki oglas, vjerojatno urednica ne bi primijetila. I onako samo ispravlja greške automatizmom. Kako bi govorili moji profesori: "Marjanoviću čitaj s razumijevanjem". Moj odgovor bio bi: "A džabe da čitam kad ne razumijem".

Idemo dalje o istom trošku, u sljedećem nastavku ove istraživačko angažirane i politički profilirane kritičko uvlakačke kolumne bavit ćemo se naravno oporbom, ona mi ne može ništa, a malo ću hvaliti ove koji su na položaju, hvala van lipa…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum