PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Zombi apokalipsa u Zagrebu


Da je na izborima lakše pobijediti, nego poslije njih vladati odnosno obnašati odgovorne javne dužnosti, odlučivati i trošiti novac poreznih obveznika uvjerili su se brojni političari. Ne samo u nas, nego i drugdje po svijetu, od najrazvijenijih zemalja do onih koje nije lako pronaći na zemljovidu. Zagreb je, svakako, lako uočiti, kao i njegovog gradonačelnika Tomislava Tomaševića kojeg poslije stotinjak dana vlasti javnost i mediji više ne doživljavaju kao marnog aktivista i predsjednika stranke Možemo!, nego kao slabog operativca i političara koji će do kraja mandata svoja obećanja teško proizvesti u djela.

Tomaševića se već uspoređuje s propalom gradonačelnicom Rima Virginiom Raggi iz prosvjedne stranke Pet zvjezdica, čiji petogodišnji mandat nije olakšao život stanovnicima "vječnog grada", a ni njoj vječnost funkcije. Na proteklim izborima nije ušla ni u drugi krug. Problemi koje susreće zagrebačka vlast pomalo su slični rimskima – poput odvoza smeća što je dobar biznis za utjecajne poslovne ljude – a tu su i uvijek prisutni "kosturi iz ormara" – odnosno financijski dugovi, stari kadrovi i prastara podmetanja koja su uobičajena u svakoj političkoj praksi.

Teško je pobrojati sve „kosture“ koje je Tomašević pronašao u uredima gradske uprave – neki su završili i u pritvoru, pa čak i oni vezani uz groblja gdje se kosturi obično i nastanjuju – a tu su i "zombiji", nevjerni stari kadrovi pokojnog Milana Bandića te razni drugi "jokeri" koji su se ponudili izbornim pobjednicima. Šefovi Možemo! očito ne mogu sami, pa su bez javnog natječaja imenovali i ubrzo smijenili upravu stožerne gradske firme, Zagrebačkog holdinga, raspisali su natječaje za pročelnike i razne šefove gdje pobjeđuju ljudi čija su mišljenja izričita suprotnost političkim stajalištima na kojima su možemovci dobili izbore, a mnogi stanovnici glavnog grada smatraju kako su im i „ukrali božić“ smanjujući broj adventskih kućica oko kojih se jede, pije i nazdravlja.

Slučaj dječje bolnice Srebrnjak, naprimjer, gdje je izabran stručnjak koji smatra kako je potpomognuta oplodnja "silovanje u epruveti" te kako ga je baka naučila da ne vjeruje Srbima pokazuje kako se gubi povjerenje birača, jer navijači i birači zeleno-lijeve koalicije ne dijele svjetonazor Hrvatskih suverenista. Ako se uzme u obzir da tu postoje i neke kumske veze, birači već žale što nema više Bandića. Činjenica da je izabrani stručnjak već dao ostavku, zajedno s upravnim vijećem, tek izaziva novi kaos na račun Možemo!.

Tomaševićeva Možemo! vlast u Zagrebu upravo doživljava zombi apokalipsu, reprizu tisuću puta viđenog trash filma u kojem kosturi ustaju iz ormara, zombiji sjedaju u urede i preuzimaju vlast. Tko će, za koji mjesec, vladati Zagrebom, lijevo-zeleni aktivisti, kosturi ili zombiji bit će zanimljivo, pa i vrlo poučno za vidjeti, ne samo za glavni grad nego i za cijelu državu, od Savudrije do Iloka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of