Katarina Radetić

Književne preporuke pulske Booktuberice donose potresne priče inspirirane stvarnim događajima

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Booktuberica Katarina Radetić, koja ima svoj kanal knjigajse, i koja učestalo donosi književne preporuke za naše čitatelje, i ovoga je puta predstavila nekoliko naslova. Evo što nam preporuča.

Slučaj vlastite pogibelji, Kristian Novak

Inspiriran stvarnim događajima, ovaj roman čitatelja ostavlja s mnogim pitanjima. Mladi policajac pronađen je ustrijeljen u jednom međimurskom mjestu. Njegovi kolege inzistiraju da se radi o samoubojstvu, no ljudi su skeptični, a pogotovo njegova obitelj.

Kruže glasine o tome da je policija potkupljena te da je mladi policajac bio pod pritiskom izvršiti samoubojstvo nakon što je napisao kaznu "nedodirljivoj" osobi. Sada su sve oči uprte u njegova brata…koji je i sam policajac. Istovremeno, srednjoškolska profesorica proživljava vlastiti životni brodolom. Nakon što se, na dramskoj skupini koju vodi u školi, usudi reći svoje mišljenje o nemilom događaju biva izbačena s radnog mjesta i postaje zviždačicom.

Otok morskih žena, Lisa See

Ovaj iznimno poučan i dirljiv povijesni roman govori o dvjema prijateljicama koje odrastaju na otoku Jeju u Južnoj Koreji i njihovim životima koji krenu posve različitim putevima. Young – sook dolazi iz obitelji Heanyeo žena – žena koje rone na dah i na taj način prehranjuju obitelj loveći razne školjkaše, ježince i hobotnice i berući jestive morske trave.

Biti Heanyeo je tradicija koja se prenosi sa žene na ženu. Mi – ja je odrasla bez majke, a njezin je otac izdao svoj korejski narod surađujući s japanskim okupatorima. Mi – ja zbog toga i sama nosi pečat izdajstva iako je tek mlada djevojka. Young - sook i Mi - ja odrastaju zajedno kao srodne duše no život ih razdvoji kada se na otoku Jeju dogodi masakr.

Vincent, Barbara Stok

Grafički roman vodi nas kroz zadnje godine života slikara Vincenta van Gogha. Vincent je posve obuzet stvaranjem i umjetnošću, živi za slikanje i želi pokrenuti umjetničku komunu na jugu Francuske. Danonoćno slika i ne može se odvojiti od posla.

Okružuje se umjetnicima i jedino o čemu želi razmišljati ili govoriti je umjetnost. Nije u stanju primijetiti ili se zainteresirati nizašto drugo. Nakon što ga, iscrpljeni njegovim ponašanjem, prijatelji napuštaju, Vincent doživi živčani slom. Ovo je grafički roman o opsesiji, mentalnom zdravlju, i nadi u bolje sutra.

– P. S. Čitajte s maramicama pri ruci!, napominje Katarina.

Svjetlo koje ne vidimo, Anthony Doerr

Marie – Laure slijepa je djevojčica koja živi u Parizu sve dok ga ne zauzmu nacistički okupatori. Tada s ocem bježi u Saint – Malo kako bi živjeli kod njezina strica koji, nakon služenja u Prvom svjetskom ratu, ne izlazi iz kuće.

Otac ne bježi samo sa svojom kćeri već i s neizmjerno skupim dragim kamenom oko kojeg je ispredena priča o starim božanstvima i prokletstvu. U Njemačkoj, dječak Werner živi iznimno teškim životom u domu za nezbrinutu djecu. Najveća mu je želja pobjeći iz rudarskog grada u kojemu odrasta sa svojom sestrom.

Njegova iznimna inteligencija i poznavanje radija pruže mu mogućnost da postane članom Hitlerove mladeži i pobjegne od bijede i siromaštva u kojemu živi. Iako Werner ignorira svoju sestru koja mu govori da nije sve onakvo kakvim se predstavlja, ona postaje glas njegove savjesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter