SMISAO ŽIVOTA

PULSKA LIKOVNA UMJETNICA Gorana Težak umjetnički koncept "Nokturno" predstavlja u VIRTUALNOM SVIJETU

| Autor: Mladen RADIĆ

Akademska slikarica Gorana Težak razradila je scenarij koji je istovremeno duhovit, ironičan, kritičan ali i izuzetno iskren i autentičan. "Izložbeni" video na YouTubeu donosi kratki intervju s umjetnicom i prezentaciju radova iz ciklusa "Nokturno" koji su uobličeni na način da i sami čine svojevrstan umjetnički koncept

Pulska likovna umjetnica Gorana Težak odlučila je svoju novu izložbu slika "Nokturno", u organizaciji Galerije "Idealni grad" Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad u Zagrebu, predstaviti u virtualnom obliku na YouTubeu.

- Kada smo planirali samostalnu izložbu "Nokturno" Gorane Težak nitko nije mogao ni zamisliti da će se svijet suočiti s jednom od najvećih pandemija moderne povijesti, s virusom COVID-19, a niti da će Zagreb pogoditi najjači potres u posljednjih 140 godina, kaže povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol.

Akademska slikarica Gorana Težak razradila je scenarij koji je istovremeno duhovit, ironičan, kritičan ali i izuzetno iskren i autentičan. "Izložbeni" video na YouTubeu donosi kratki intervju s umjetnicom i prezentaciju radova iz ciklusa "Nokturno" koji su uobličeni na način da i sami čine svojevrstan umjetnički koncept.

Gorana Težak najprije na neposredan način predstavlja jednu svoju sliku zbunjenim šetačima na pulskom Lungomareu gdje o apstraktnoj umjetnosti govori Stojan Milovanović, kustos koji je otvorio samostalnu izložbu Gorane Težak u Puli. Potom se priča prebacuje u Zagreb, u atelje same slikarice gdje o izložbi govori Sonja Švec Španjol.

"Gorana Težak u ciklusu slika 'Nokturno' propituje smisao života, njegovu neminovnu prolaznost, ali i pitanje slobode pojedinca. Maštanje o utopijskoj verziji slobode rezultira rađanjem potrebe, ali i aktivne potrage za 'migracijom duha'. Potreba se javlja u onim trenucima kada bi najradije iskočili iz vlastite kože, a ne možemo, ili kada bi najradije pobjegli s mjesta gdje se nalazimo i od ljudi koji nas okružuju, ali ne možemo. Što onda? Bijeg nužno ne mora biti fizički, može biti i misaon. On ne mora imati negativne konotacije, već može biti i krajnje oslobađajući", kaže Sonja Švec Španjol.

Izložbeni ciklus Gorane Težak dobio je naziv po najplavijoj, najsjetnijoj i najlirskijoj kompoziciji u ciklusu.

"Cijeli ciklus slika karakterizira spoj crtačkog i slikarskog. Crtež tušem je realističan, detaljan i precizan, te u fokus stavlja motiv koji tematizira sadržaj slike, dok je okolina zasićena bojom i prevladavaju apstraktne forme i detalji. Ciklusom dominira plava boja koja je najviše u suzvučju s ozračjem nokturna. Plava boja je najdublja boja, kada u nju zaronimo gubimo se u beskraju. Ona otvara i rastvara oblike, ona je put u beskonačnost gdje se zbiljsko pretvara u imaginarno. Plava je izraz emocije, stanja, misli... ona je taj nokturno koji prekriva sadržaj... Plava je izraz duboke tuge i melankolije kojom autorica potiskuje bogatstvo ostalih boja koje tek povremeno zabljesnu na površini kao naznaka nekadašnjeg života kada je svijet živio punim plućima. Ući u plavu, poput Alise u Zemlji čudesa, znači prijeći s onu stranu ogledala što možemo poistovjetiti s migracijom duha odnosno trenutkom kada je potrebno odmaknuti se od svakodnevnice i napuniti dušu", piše Sonja Švec Španjol.

Gorana Težak rođena je 1985. godine u Puli gdje je 2000. upisala srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna, a 2010. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Duje Jurića. Sudjelovala je u nekoliko likovnih rezidencija i humanitarnih akcija: Art residence, Medana (Slovenija), Art residence, Varese (Italija), Artist in residence, Warberg ob der Aist (Austrija)... Izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 2012. godine članica je HDLU-a Istre, a od 2017. godine članica je HZSU-a, a od prošle godine članica je HDLU-a (Zagreb).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini