Kulturne manifestacije u umagu

Noć muzeja - "S okusom mora" i obilježavanje Prešernovog dana

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Dvije gradske ustanove, Muzej grada Umaga i Gradska knjižnica Umag, u narednih dvadesetak dana organiziraju dva kulturna događaja, na koja pozivaju sve sugrađane da ih posjete.

Prvo je u petak 26. siječnja već tradicionalna Noć muzeja u organizaciji Muzeja grada Umaga koja počinje s programom u 18 sati i trajat će sve do 23 sata. Drugi je događaj u četvrtak, 8. veljače u 18 sati povodom Prešernovog dana (slovenski državni praznik kojim se obilježava godišnjica smrti pjesnika Franca Prešerna).

Noć muzeja će biti podijeljena na pet jednosatnih sekvenci. Na samom početku Noći muzeja, planirana je radionica za djecu s temom - Šivani crtež. U stalnom postavu muzeja je i »Zambratija brod« - najstariji šivani brod na Mediteranu koji će biti inspiracija za radionicu najmlađim posjetiteljima. Od 19 sati je na redu obiteljska radionica - Sagradi batanu, za koju se treba prijaviti putem elektroničke pošte na adresu muzeja. Nakon toga sat vremena rezervirano je za prezentaciju internetske stranice i stručne publikacije »S okusom mora«, što je i slogan ovogodišnje Noći muzeja u Umagu.

Slijedi koncert Simplesmente Duo Vjekoslav Crnobori i Ervis Pintar. Posljednji sat rezerviran je za »Retro slušaonicu« gdje se posjetitelji pozivaju da donesu gramofonske ploče iz svoje kolekcije te ih zajedno poslušaju s ostatkom auditorija.

Povodom Prešernovog dana Slovensko kulturno društvo Ajda Umag predstavlja hrvatski prijevod romana nagrađivane slovenske spisateljice i prevoditeljice Veronike Simoniti »Ivana pred morem« (Fraktura) u Gradskoj knjižnici Umag. Razgovor će voditi kulturna aktivistica Irena Urbič iz Kopra.

Veronika Simoniti (Ljubljana, 1967.) je spisateljica. Na ljubljanskom Filozofskom fakultetu diplomirala je romanistiku. Od 1994. prevela je s talijanskog i francuskog brojne autore (Calvino, Magris, Marani, Niffoi, Camilleri, Galimberti, Todorov). Objavila je pet proznih djela – romana i zbirki priča: »Zasukane štorije« (2005.), »Hudičev jezik« (2011.), »Kameno seme« (2014.), »Ivana pred morjem« (2019.) i »Fugato« (2019.).

Nagrađena spisateljica

Veronika Simoniti dobitnica je brojnih slovenskih književnih nagrada. Između ostalih, za »Ivanu pred morjem« dobila je Nagradu Kresnik za roman godine, kao i nagradu Kritiško sito Udruge slovenskih književnih kritičara. Hrvatski prijevod romana »Ivana pred morem« objavila je Fraktura 2021. godine, a milanski izdavač Morellini editore upravo je objavio talijanski prijevod pod nazivom »Ivana davanti al mare«. Veronika Simoniti uređuje dvojezični blog posvećen slovensko-talijanskoj književnoj suradnji La casa di carta – Papirnata hiša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini