NOĆ MUZEJA U UMAGU

S okusom mora i soli - o povijesti ribarenja i stari recepti spašeni od zaborava

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimo Zvonimir Guzić)

(Snimo Zvonimir Guzić)


Mnogobrojni Umažani pohodili su sinoć manifestaciju Noć muzeja s temom "S okusom mora i soli", organiziranu u zgradi Gradskog muzeja Umag.

Nakon početne dvije radionice za najmlađe "Šivani crtež" i "Sagradi batanu", na red je došla glavna točka večeri - prezentacija internetske stranice i stručne publikacije "S okusom mora". Uz uvodne riječi zamjenice gradonačelnika Floriane Bassanese Radin, predstavljen je i sam projekt, financiran europskim fondovima, nastao u suradnji Muzeja grada Umaga i Zajednice Talijana Fulvio Tomizza, s ciljem vrednovanja ribarske tradicije i očuvanja ribarske kulinarske baštine.

Ravnateljica muzeja Biljana Bojić i kustosica pedagog Barbara Crnobori naizmjenično su nas vodile kroz predstavljanje najprije internetske stranice, a zatim i same knjige "S okusom mora". Naglasak je bio na edukativnom karakteru i modernog i tradicionalnog medija.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Knjiga je tiskana na četiri jezika i to talijansko-hrvatska verzija, te njemačko-engleska kombinacija.

"Publikacija sadrži sva ona jela što smo radili na radionicama i predavanjima, izvore smo pronalazili u povijesnim arhivima, ali i u zapisima umaških esula, te svjedočanstvima ribara i domaćica. Sama knjiga podijeljena je u četiri poglavlja; prvi dio naziva "Uz more" - kratka je povijest ribolova, zatim imamo najveći dio knjige "Za stolom" - s receptima za ribu i morske plodove, treći dio je "Prerada ribe" - proces konzerviranja i na kraju "Ribarski alati", ukratko je predstavila izvore i sadržaj publikacije ravnateljica Bojić.

Sam proces skupljanja podataka i vrijednih materijala, te svjedočanstava živih ljudi i pisanje knjige, trajao je gotovo dvije godine.

"Izuzetno smo ponosni na ovo što smo napravili i zapisali, premda je puno toga još ostalo sa strane. Iznimno smo zahvalni svim obiteljima i ribarima koji su svojom nesebičnošću i pomaganjem zajedno s nama izgurali ovaj projekt do kraja. U knjizi je puno priča i anegdota iz svakodnevnog života koje su sa nama podjelili mnogobrojni starosjedioci", rekla je kustosica Crnobori.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Nakon završnog govora svim prisutnim posjetiteljima besplatno je podijeljena prezentirana knjiga.

Gastro tim Prijatelja muzeja pobrinuo se da parola "S okusom mora i soli", ne ostane samo slovo na papiru, tako da je publika mogla uživati i u mnogobrojnim morskim delicijama.

Tijekom večeri na prvom katu muzeja mogao se pogledati stalni postav "Zambratija brod - najstariji šivani brod na Mediteranu".

Završna dva sata večeri bila su rezervirana za glazbu. Najprije je nastupio domaći duo Vjekoslav Crnobori i Ervis Pintar, a završno je održana retro slušaonica u kojoj su se preko gramofona slušali stari hitovi preko ploča koje su donijeli sami posjetitelji. Na kraju se išlo kući - pjevajući.

(Snimo Zvonimir Guzić)(Snimo Zvonimir Guzić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of