NEUSPJEŠAN POKUŠAJ KONSTITUIRANJA

Vlada odlučila i odredila datum: PAZINJANI IDU NA PRIJEVREMENE IZBORE ZA GRADSKO VIJEĆE

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Pazina održat će se u nedjelju 3. listopada 2021. godine, odlučila je Vlada Republike Hrvatske na 73. sjednici u četvrtak.

Izbori za pazinsko Gradsko vijeće raspisani su na prijedlog Ministarstva uprave i pravosuđa, a u obrazloženju odluke koju je potpisao premijer Andrej Plenković navodi se kako su redovni izbori održani 16. svibnja 2021. godine.

"Sukladno članku 87. Zakona o lokalnim izborima, prva konstituirajuća sjednica predstavničkih tijela jedinica sazvat će se u roku od 30 dana od dana objave konačnih rezultata izbora. Ako se predstavničko tijelo ne konstituira na toj sjednici, ovlašteni sazivač sazvat će novu konstituirajuću sjednicu u roku od 30 dana od dana kada je prethodna sjednica trebala biti održana te ako se predstavničko tijelo ne konstituira ni na toj sjednici, ovlašteni sazivač sazvat će novu konstituirajuću sjednicu u nastavnom roku od 30 dana. Zaključno, ako se predstavničko tijelo ne konstituira u navedenim rokovima, raspisat će se novi izbori", stoji u odluci te se dodaje:

"Nakon objave konačnih rezultata izbora, Gradsko vijeće Grada Pazina nije se konstituiralo u prethodno navedenim rokovima, slijedom čega se trebaju raspisati novi izbori za članove Gradskog vijeća".

"Naime, Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina održana je 23. lipnja 2021. godine, 5. srpnja 2021. godine te 22. srpnja 2021. godine. Iz zapisnika s navedenih sjednica razvidno je da se Gradsko vijeće nije konstituiralo. Temeljem članka 5. Zakona o lokalnim izborima, Vlada Republike Hrvatske raspisuje izbore za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. U skladu s člankom 6. istoga Zakona, odlukom Vlade Republike Hrvatske kojom se raspisuju izbori određuje se dan njihove provedbe. Od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 60 dana", priopćili su iz Vlade.

"Člankom 7. stavkom 2. toga Zakona propisano je da se prijevremeni izbori za članove predstavničkih tijela kojima je mandat prestao zbog raspuštanja, održavaju u roku od 90 dana od dana raspuštanja predstavničkog tijela. Analognom primjenom odredbe članka 7. stavka 2. Zakona, prijevremeni izbori za članove predstavničkih tijela koja se nisu konstituirala, održavaju se u roku od 90 dana od dana održavanja posljednje sazvane konstituirajuće sjednice u navedenim jedinicama. Slijedom svega navedenog Vlada Republike Hrvatske donijela je predmetnu odluku", navode u Banskim dvorima i šalju Pazinjane na 3. listopada krenu na birališta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini