BUKUREŠT

Vladajući rumunjski liberali vode na lokalnim izborima - izlazne ankete

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na lokalnim izborima u Rumunjskoj održanim u nedjelju vladajući liberali i njihovi partneri, po izlaznim anketama, vode u oko 50 posto gradova, uključujući i prijestolnicu, što jača njihove izglede da nakon parlamentarnih izbora u prosincu sastave iduću vladu.

Lokalni izbori smatraju se testom popularnosti stranaka uoči parlamentarnih izbora 6. prosinca.   

Nacionalna liberalna stranka premijera Ludovica Orbana trenutno vlada bez sigurne većine u parlamentu, oslanjajući se na potporu oporbenih socijaldemokrata 

"Ovo je povijesna pobjeda za našu stranku, najspektakularniji rezultat u naših 30 postkomunistikih godina. Zahvaljujem Rumunjima što su izašli glasati tijekom pandemije", rekao je Orban u pobjedničkom govoru.

Oporbeni socijaldemokrati (PSD) izgubili su vlast prošle godine a njihova se popularnost prepolovila od izbora 2016. i prosvjeda zbog pokušaja politizacije pravosuđa. 

"Ovo je prvi puta da smo porazili socijaldemokrate, i to tako odlučno", rekao je Orban. "To stvara pretpostavke za vladu predvođenu liberalima u iduće četiri godine".

Navodeći nepotpune podatke, Orban je rekao da je njegova stranka dobila 1500 gradonačelnika, odnosno pobijedila u oko 50 posto izbornih jedinica.

Do izbora održanih u nedjelju PSD je imao 55 posto rumunjskih gradonačelnika, dok su Orbanovi liberali iz desnog centra nadzirali oko 33 posto općina i gradova.  

Politički analitičari kažu da su ovi izbori mobilizirali mlađe glasače site korupcije u Rumunjskoj.

U Rumunjskoj, jednoj od najsiromašnijih članica EU-a, lokalni su izbori važni jer lokalni dužnosnici nadziru veliki dio proračunskih prihoda i imaju pristup fondovima EU-a.

Izlazne ankete pokazuju da matematičar i aktivist za zaštitu graditeljske baštine Nicusor Dan (50) kojeg podupiru njegova stranka USR-Plus i liberali (PNL) na vlasti, dobiva 47 posto glasova, a lijeva gradonačelnica na odlasku Gabriela Firea (48), bivša novinarka, 39 posto.

Kandidati desnog centra vode i u četirima od šest okruga u Bukureštu, navodi isti izvor.

"Počet ćemo s modernizacijom uprave, pozivam vas sve da nam budete partneri u obnovi Bukurešta", rekao je Dan nakon zatvaranja birališta.

"Odnijeli smo jasnu pobjedu (...) i uspjeli smo osloboditi Bukurešt od socijaldemokratske hobotnice", rekao je pak liberalni premijer Ludovic Orban .

USR-Plus, mladi savez koji je Dan izgradio radi suzbijanja korupcije i nekretninskih špekulacija u Bukureštu, osvojio je, na opće iznenađenje, i trećinu mjesta u skupštini glavnog grada.

Taj dobar rezultat trebao bi mu omogućiti koaliranje s liberalima na parlamentarnim izborima raspisanim za početak prosinca.

Bukurešt, metropola s 3 milijuna stanovnika, glavni je ulog na ovim lokalnim izborima koji se organiziraju u jednom krugu i na kojima treba popuniti 43.000 mjesta.

Premda u zemlji raste broj zaraženih koronavirusom zbog kojega se strahovalo od slabe izlaznosti, na birališta je ipak izašlo oko 46 posto birača, što je usporedivo s odazivom 2016.

Na nedjeljnim lokalnim izborima birali su se gradonačelnici, regionalni čelnici te općinski i regionalni parlamenti.

Izbori su prvotno bili planirani za lipanj, no odgođeni su zbog pandemije koronavirusa.

Prvi službeni rezultati znat će se u ponedjeljak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater