LOKALNI IZBORI 2021.

TKO ĆE BITI NA ČELU NAJVEĆEG ISTARSKOG GRADA? U drugi krug ušli IDS-ova Elena Puh Belci te nezavisni Filip Zoričić

| Autor: Roberto RAUCH, Doria MOHOROVIĆ
Elena Puh Belci / Filip Zoričić

Elena Puh Belci / Filip Zoričić


U utrci za pulskog gradonačelnik u drugi krug ušli su, u skladu s očekivanjima, kandidatkinja IDS-a i dosadašnja dogradonačelnica Elena Puh Belci te nezavisni kandidat Filip Zoričić, koji je u tijesnoj borbi za tu poziciju sa samo 157 glasova porazio SDP-ovu kandidatkinju Sanju Radolović.

U prvom je krugu Elena Puh Belci osvojila 35,01 posto, odnosno 6.679 glasova, gotovo duplo više od drugoplasiranog Filipa Zoričića sa 18.26 posto glasova, odnosno 3.484 birača koje je zaokružilo njegovo ime. SDP-ova Sanja Radolović dobila je 17.43 posto, sakupivši 3.327 glasova. Dušica Radojčić, kandidatkinja zeleno -lijeve koalicije, dobila je povjerenje 14.63 posto pulskih glasača sa 2.792 glasova.

U donjoj polovici ostali su HDZ-ov Mirko Jurkić, Goran Matić iz Radničke fronte, nezavisni Zlatko Devedžić i Maja Šarić na posljednjem mjestu. Premda je IDS-ova Puh Belci slavila u prvom krugu, nije joj uspjelo ono što je i Borisu Miletiću unazad četiri godine, kada je 2017. godine četverogodišnji mandat pulskog gradonačelnika s 51.83 posto glasova uspješno osvojio u prvom krugu, porazivši SDP-ovog kandidata Maurizia Licula, koji je onomad osvojio 28.88 posto glasova.

Nešto drukčijim rezultatima pulski birači svjedočili su u utrci za gradsko vijeće. Naime, vladajući IDS osvojio je osam zastupničkih mjesta, po četiri su dobili Nezavisna lista Filipa Zoričića, te Zeleno-lijeva koalicija Možemo!, tri je vijećnika pripalo pulskom SDP-u, dok je HDZ dobio 2 mjesta. U slučaju velike anti-IDS koalicije , stranka koja je dugi niz godina na vlasti mogla bi konačno izgubiti vladajuću većinu. I ovdje se bilježi promjena u odnosu na 2017. godinu, kada je u gradskom vijeću IDS osvojio 48.90 posto glasova, gotovo upola više od drugoplasiranog SDP-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater