GRAČIŠĆE

Ivan Mijandrušić pozvao glasače da izaberu nastavak politike napretka i razvoja: MOJI SU PROJEKTI KONKRETNI I VEĆ IZRAĐENI

Imamo ishodovanu i građevinsku dozvolu za gradnju sportske dvorane u Gračišću, sustava odvodnje i zbrinjavanja otpadnih voda u Bazgaljima, a dva nova društvena doma su u početnoj fazi projektiranja. Klenje će postati novi centar Gračišća, a starogradsku jezgru ćemo prepusti za projekte u kulturi i turizmu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ivan Mijandrušić

Ivan Mijandrušić


Nakon prvog kruga izbora održanog 16. svibnja, aktualni načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić, nakon pet osvojenih mandata, prvi puta ulazi u drugi krug izbora za općinskog načelnika. No, Mijandrušić je uvjeren da može dobiti povjerenje većine birača pa ih u nedjelju 30. svibnja poziva na birališta, da dobro razmisle i opredijele se jesu li za nastavak politike razvoja i napretka.

Iskustvo je važno

Cijeneći obrazovanje i mladenačku želju za dokazivanjem protukandidata, Mijandrušić kaže kako je za vođenje jedne općine iskustvo ipak važnije od toga. Važno je, nastavlja, dobro poznavati cijelo područje općine i potrebe njenih stanovnika, kojima je uvijek bio na raspolaganju, a tako će i ostati, kaže i napominje da su "vrata općine svim stanovnicima općine Gračišće uvijek bila i ostat će otvorena".

- Za razliku od mojeg protukandidata, moji su projekti konkretni, u tom smislu što već imamo izrađen projekt i ishodovanu građevinsku dozvolu za gradnju sportske dvorane u Gračišću, sustava odvodnje i zbrinjavanja otpadnih voda u Bazgaljima, kao i dva nova društvena doma koja su u početnoj fazi projektiranja. Izgradnjom sportske dvorane i dječjeg igrališta uz već postojeći vrtić, Klenje će postati novi centar Gračišća, a starogradsku jezgru ćemo tada u potpunosti prepusti kreativnim snagama za osmišljavanje projekata u kulturi i turizmu, kaže Mijandrušić i nastavlja kako cijela Gračašćina ima veliki potencijal za razvoj izletničkog i rekreativnog turizma. - U tom smislu već su izrađeni projekti pješačkih i biciklističkih staza, koji su prijavljeni na natječaje za dobivanje sredstava iz EU fondova. Nadalje, Općina će lokalnom stanovništvu pružit podršku oko ponude i promoviranja 'bed and breakfast' turizma kako bi se na taj način turisti duže zadržavali na Gračašćini i kako bi im se tijekom boravka mogli nuditi domaći proizvodi lokalnih OPG-ova."

Komunalni doprinos

Navodno nepravedno raspoređivanje građevinskog zemljišta smatra neutemeljenim, jer su svi prostorni planovi općine Gračišće donijeti, kaže, prema potrebama lokalnog stanovništva, transparentno i u skladu sa svim zakonskim normama. Što se tiče navodnog nedostatka prostora za gradnju za mlade, Mijandrušić kaže da je do sada predan samo jedan zahtjev za uvrštenjem u prostorni plan, od njegovog posljednjeg donošenja 2019. godine. Istaknuo je da, ukoliko ima zainteresiranih za gradnju, a nemaju urbaniziranog zemljišta, neka se obrate u općinsku upravu kako bi im pomogli i pojasnili postupak za podnošenje zahtjeva.

- Slična situacija je i s komunalnim doprinosom. Komunalni doprinos je zakonski propisana obaveza, ali je Općinsko vijeće na moj prijedlog odredilo primjerene iznose, odnosno pogodovalo mladima, a i svim ostalima s Gračašćine za prvogradnju, na način da je osnovna cijena umanjena za sedamdeset posto, čime se uvelike omogućila olakšana gradnja obiteljskih kuća za podizanje obitelji kao temeljnog preduvjeta za život u rodnom kraju. Umanjena cijena doprinosa iznosi 21 kunu po kubičnom metru, čime je ona u biti najmanja u Istri, izuzev jedne općine koja ima jednu kunu manje, kaže Mijandrušić.

- Veselim se pomlađivanju općinskog vijeća te mi je želja i obaveza, kao odgovornom čovjeku, da svoje znanje i iskustvo prenesem na mlade koji će na čelu sa mnom, kao općinskim načelnikom, svojim radom i zalaganjem doprinijeti daljnjem napretku Gračašćine i skupljati toliko potrebno iskustvo, zaključuje Mijandrušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum