USUSRET DRUGOM KRUGU IZBORA

ANTI-BUIĆ KOALICIJA U MEDULINU: Danas potpisan sporazum dviju nezavisnih lista koji radikalno mijenja omjer snaga u medulinskom vijeću

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Medulin (Snimio Neven Lazarević)

Medulin (Snimio Neven Lazarević)


    Novi saziv Općinskog vijeća Medulina činit će vijećnici iz čak tri nezavisne liste, četiri mandata ima lista načelnika Gorana Buića, isto toliko ima i njegov protukandidat za mjesto načelnika Ivan Kirac. Dva osigurana mjesta u vijeću ima i lista Emila Jukopile, a uz njih dva mandata osvojila je lista Mirne Mihovilović Radolović iz IDS-a, dok je Pero Medić iz HDZ-a zauzeo posljednje slobodno mjesto u vijeću.

    Nezavisne liste Ivana Kirca i Emila Jukopile danas su na medulinskoj rivi sklopile sporazum o suradnji u medulinskom vijeću. Nositelj nezavisne liste Ivan Kirac, u tijesnoj je utrci za načelnika Medulina s aktualnim načelnikom Goranom Buićem, a rezultat će se znati nakon drugog kruga izbora 30. svibnja.

    Podsjetimo, u prvom krugu za općinskog načelnika Buić je osvojio 1.264 glasa, dok je njegov protukandidat Kirac osvojio 998 glasova, a sada ima otvorenu podršku Emila Jukopile koji je na izborima osvojio 540 glasa. Situacija koja je ionako napeta sada bi se mogla znatno promijeniti. I to u korist Ivana Kirca ojačanog Emilom Jukopilom.

    - Drago mi je da smo potpisali partnerski sporazum s Jukopilom i njegovom listom. Na taj način dobit ćemo većinu u Općinskom vijeću. Očekujemo partnerstvo, poštenje i transparentnost u daljnjoj suradnji i siguran sam da će to tako i biti, poručio je Kirac.

    - Ja i moja nezavisna lista, s kojom smo dobili dva mandata na proteklim izborima, potpisali smo sporazum o daljnjoj suradnji i dali podršku kandidatu Kircu u drugom krugu za načelnika Medulina. Podršku smo dali i njegovoj nezavisnoj listi u budućem sazivu općinskog vijeća. Nastavak je to volje birača i volje građana i vjerujem da će ovaj sporazum donijeti boljitak Medulinu. Ljudi su Kirca i njegove prepoznali kao mlađu opciju, a dobar je dio birača prepoznao i ovu, moju, sijedu glavu.

    Emil Jukopila i Ivan Kirac (Snimio Dejan Štifanić)

    Emil Jukopila i Ivan Kirac (Snimio Dejan Štifanić)

    Promjene su na vidiku, krenule su od Zagreba, idu preko Vodnjana, pa se spuštaju i u južnu Istru. Ljudi, naprosto, žele promjenu, kaže nekadašnji načelnik Općine Medulin Emil Jukopila koji je u politici, što kao načelnik, što u vijeću, posljednje 24 godine, gotovo punih četvrt stoljeća. Dodaje kako je njegova nezavisna lista nezadovoljna dosadašnjim načinom funkcioniranja i rada cjelokupne Općine, što je i razlog zašto su se odlučili dati podršku mladom kandidatu. Misli kako se ovim postupkom Medulinu može dati jedna nova dimenzija i novi pristup u radu.

    Kako ističe Jukopila, sklopljeni sporazum predviđa promjenu pristupa i načina funkcioniranja Općine. On se bazira na 10 dogovorenih, programskih stavki koje čine temelj daljnjih reformi za opću dobrobit.

    Jedna od ključnih točki današnjeg sporazuma je, objašnjava Kirac, financijski kontroling nad općinskim proračunom i proračunom svih trgovačkih društva, što znači kako će se na transparentan način prikazati svi prihodi i rashodi. Od velike važnosti je i uspostava strategije i uvjeta gradnje i nadzora s ciljem donošenja izmjena i dopuna svih urbanističkih planova.

    - To znači da apartmanizaciji treba stati na kraj! Mi smo za kvalitetnu gradnju, a ne za preveliku apartmanizaciju! U konačnici, svest će se na to da će mali iznajmljivači morati iznajmljivati apartmane za 25-30 eura u top sezoni, dok sada za te iste apartmane dobivaju 100 eura. Kod nas treba podignuti kvalitetu turističke sezone. Umjesto da nam vrijednost nekretnina raste i da nam rastu prihodi od turizma, trenutna stihijska i padobranska politika dovesti će do urušavanja cijene i zemljišta. Umjesto da nam nekretnine vrijede, primjerice, 2.000 eura po četvornom metru, doći ćemo do toga da ćemo biti sretni ako će ih netko htjeti kupiti za 900 eura.

    Prihodi od poreza i prireza na dodatak stagniraju, a rastu prihodi od komunalnih naknada. To samo znači da realnog posla, poduzetništva, u Medulinu nema. Jedini se prihodi dobivaju od apartmanizacije i pretjerane gradnje. Ti se prihodi onda nenamjenski troše na hirove vladajućih umjesto u infrastrukturu. Po Medulinu se priča o aferama koje se vežu za uskoro bivšeg načelnika i osobe koje su usko s njim vezane. Cilj nam je provesti cjelovitu reviziju poslovanja Općine i svih javnih ustanova, kao i povezanih društava. Tim više što je sam načelnik bio u sukobu interesa jer mu je poduzeće u kojem mu vlastita sestra radi vodilo reviziju općinskih poslova. Uz to, Općina ne potiče poduzetništvo, a ne stvaraju se ni nova radna mjesta pa je samo pitanje kada će se mještani odavde početi iseljavati, kaže Kirac.

    Emil Jukopila i Ivan Kirac (Snimio Dejan Štifanić)

    Emil Jukopila i Ivan Kirac (Snimio Dejan Štifanić)

    Da se to ne bi dogodilo, ističe Kirac, potrebno je osigurati osnovne pretpostavke za dostojanstven život svih sumještana. Potrebna je ambulanta, potrebno je osigurati parking, otvoriti trgovine u mjestima gdje one nedostaju, poticati da u općini posluje barem jedna banka, otvarati radna mjesta u realnom sektoru i još mnogo toga.  

    - Naša je kandidatura kulminacija nezadovoljstva dugogodišnjom vladavinom aktualnog načelnika. Umjesto na boljitak zajednice, svjedoci smo klijentelističkog načina postupanja, te svojatanja Općine. Načelnik bi je trebao voditi zajedno s mještanima i u korist mještana, a ne za partikularne interese pojedinaca ili lobija. Aktualni načelnik hvali se izgradnjom vrtića, cesta, kanalizacija, ali to su sve poduhvati koje bi se trebali napraviti po prirodnom tijeku događaja.

    To je, naprosto, posao JLS-a. Basnoslovni i megalomanski projekti su pusta obećanja. Mještani su to prepoznali i žele promjenu što su i jasno artikulirali. Moramo biti svjesni činjenice da veliki broj naših sumještana nema minimalne uvjete za normalan život, kao primjerice asfaltirani put do kuće, javnu rasvjetu, struju i vodu, iako su uredno platiti sve komunalije. Umjesto da se takvi problemi prioritetno rješavaju, svjedočimo svečanom otvaranju skulptura morskih plodova ili praznom upucavanju sredstva u razne parkove povijesti, od kojih nema ni „p“ od povijesti, poruka je kandidata Kirca i članova njegove nezavisne liste koji djeluju pod sloganom "Moramo".

    - Pobjedom Ivana Kirca na izborima za načelnika doći će kraj bacanju stotina tisuća i milijuna kuna u prividne biciklističke staze koje ne vode nikuda, u "besplatni Internet" koji ne radi niti u vijećnici i parkove povijesti propalih investicija. Uz angažman nekompromitiranih stručnjaka stvorit ćemo bolje preduvjete za život naših sumještana. Stručnjaci s naše liste, njihov obraz i reputacija su garancija da će svaka odluka biti pod povećalom i temeljito razrađena, poručuju Vladimir Veljović i Ozren Grbavčić s nezavisne liste Ivana Kirca.

    Emil Jukopila i Ivan Kirac (Snimio Dejan Štifanić)

    Povezane vijesti


    Podijeli: Facebook Twiter









    Web kamere

    Pula

    Pula: Forum
    Pula: Forum

    Pula

    Pula: Korzo, Giardini
    Pula: Korzo, Giardini