OD 10. DO 28. VELJAČE

U šest ugostiteljskih objekata na području TZSI održavaju se drugi Dani mednih delicija


Od 10. do 28. veljače u šest ugostiteljskih objekata na području Turističke zajednice središnje Istre (TZSI) održavaju se drugi Dani mednih delicija, najavo je novinarima pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, ujedno i predsjednik TZSI.

- Lanjski, prvi dani mednih delicija izazvali su veliko zanimanje posjetitelja, a ovakav način promocije meda kao namirnice prihvatili su i ugostitelji koji u svojim objektima u veljači nude inovativne jelovnike u kojima domaće namirnice sljubljuju s medom, rekao je Krulčić. Prošle je godine u ovaj projekt bilo uključeno šest ugostiteljskih objekata s područja TZ središnje Istre. Ove godine u Danima mednih delicija također sudjeluje šest ugostitelja koji će atraktivne jelovnike nuditi po promotivnim cijenama od 120 kuna. Uz Grad Pazin u organizaciji drugih Dana mednih delicija sudjeluju TZSI, Udruga pčelara "Lipa" Pazin, LAG središnja Istra i Udruženje obrtnika Pazin, napomenuo je Krulčić.

- Veseli što je ideja o danima mednih delicija pala na plodno tlo i među ugostiteljima i agroturizmima povećala zanimanje za korištenje meda na svojim jelovnicima, dodao je Ranko Anđelini, predsjednik Udruge pčelara "Lipa". Pčelinje proizvode ljudi u našim krajevima uglavnom koriste za poboljšanje zdravlja, a dani mednih delicija nude mogućnost njihove upotrebe u gastronomiji. Naši su ugostitelji započeli pripremati jela s medom, koji je najpoznatiji, ali ne i jedini pčelinji proizvod. Stoga je, kaže Anđelini, namjera ove manifestacije da se u gastronomiju uvede i pelud koja je od davnina dio gastronomije, kao pomoćno sredstvo u kulinarstvu. Tu je i matična mliječ koja također očekuje primjenu u gastronomiji.

- Dani mednih delicija pomalo prerastaju u najavu dana meda, koji će se ove godine održati 23. i 24. veljače, rekao je Anđelini. Dodajući kako dani mednih delicija ugostiteljima i agroturizmima nude mogućnost obogaćivanja ponude, a lokalnim pčelarima da plasiraju svoj med.

- Med je jedna od namirnica koja ne najčešće patvori, stoga je važno da ugostitelji nude kvalitetan med lokalnih pčelara, ističe Anđelini. Napominjući kako je posljednjih godina došlo do krize u proizvodnji meda. Stoga apelira na ugostitelje, ali i ostale potrošače da nabavljaju med isključivo od provjerenih domaćih proizvođača.

Osvrnuvši se na nadolazeće Dane meda koji će se održati u novoj sportskoj dvorani u Pazinu rekao je kako se za posjetitelje priprema bogat program, a u stručnom dijelu najviše će govoriti o proizvodnji matica.

- U Istri nema nijednog registriranog proizvođača matica, a bez kvalitetne matice nama dobro organiziranog pčelinjeg društva, ni prezimljavanja pa ni puno meda, rekao je Anđelni. Zato je, kaže, cilj da se netko u Istru osposobi za proizvodnju matica.

Za Dane meda koju se održavaju posljednjeg vikenda u veljači sve je spremno. Na ovoj najvećoj pčelarskoj manifestaciji u ovom dijelu Europe predstavit će se 110 izlagača.

Samanta Vagaja iz Konobe Jelenić, dodala je kako su se oni odlučili uključiti u Dane mednih delicija ponajprije zbog velikog zanimanja gostiju. Tako će svi koji se odluče posjetiti njihovu konobu u Lušetićima moći kušati domaće namirnice kombinirane s medom. (Mirjan RIMANIĆ) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater