ERASMUS+ PROJEKT

Buzetski gimnazijalci vratili se iz Poljske: EKOLOGIJA POVEZALA SREDNJOŠKOLCE HRVATSKE, POLJSKE I NIZOZEMSKE

Buzećani u poljskoj Srednjoj školi

Buzećani u poljskoj Srednjoj školi


U svakodnevnoj komunikaciji s vršnjacima buzetski srednjoškolci usavršit će svoje znanje engleskoga jezika te steći nova znanja i iskustva iz područja kemije, biologije i geografije jer će tijekom izvođenja svojih mini projekata uvježbati postupke i znanstvene metode mjerenja i računanja

S petodnevnog posjeta Poljskoj, u kojoj su boravili u sklopu trećeg srednjoškolskog Erasmus+ projekta, upravo se vratilo šest buzetskih gimnazijalaca prvog, drugog i trećeg gimnazijskog razreda, predvođenih profesoricom kemije Marinom Miter i profesoricom engleskog jezika Martinom Kedžo. Buzetska škola je uz nizozemsku Wolfert van Borselen School Group iz Amsterdama, partner u ovom EU projektu čiji je nositelj Zespol Szkol i Placowek Oswiatowych, škola iz poljskoga grada Nysa.

Pitanja i hipoteze

- Malo je reći da su gimnazijalci bili oduševljeni. Prva mobilnost imala je za cilj formiranje istraživačkih pitanja, postavljanje hipoteza i odabir metoda provedbe znanstvenog istraživanja. Raspoređeni u međunarodne timove, pokušali su naći zajedničku temu koja bi se mogla primijeniti na sve tri regije, rekla je Martina Kedžo.

Smisao projekta je upoznati prirodoslovlje i znanstvene metode istraživanja, provoditi određena mjerenja u okolišu, od temperature zraka i zemlje do kemijske analize vode i tla, riječ je o ekološkim temama istraživanja, a dobivene rezultate buzetski će srednjoškolci uspoređivati s rezultatima učenika iz Poljske i Nizozemske.

Ovo je prva od četiri predviđene mobilnosti, dvije u Poljskoj i po jedna u Nizozemskoj i Hrvatskoj. Na svakoj od četiri petodnevne mobilnosti sudjeluje po šest buzetskih srednjoškolaca, ukupno njih 24. U projektu inače sudjeluje svih 67 učenika gimnazijskih razreda. Od prosinca ove godine do veljače iduće godine, grupnim oblikom rada, realizirat će svoje mini projekte i na kraju prezentirati ostvarene rezultate. Grupe će biti formirane kao međunarodne što znači da će svaki buzetski gimnazijalac imati partnera u Poljskoj i Nizozemskoj. U svakodnevnoj komunikaciji s vršnjacima usavršit će svoje znanje engleskoga jezika te steći nova znanja i iskustva iz područja kemije, biologije i geografije jer će tijekom izvođenja svojih mini projekata uvježbati postupke i znanstvene metode mjerenja i računanja.

Četverojezični rječnik

Buzetska škola, kaže ravnateljica Margareta Gumilar, nekoliko je godina uključena u GLOBE program globalnog učenja i opažanja za dobrobit okoliša te joj je europski koordinator ponudio da se udruže s drugim školama i uključe u Erasmus+ projekt pod nazivom "From GLOBE to Erasmus". Projekt će se realizirati u dvogodišnjem razdoblju, od rujna 2018. do lipnja 2020. godine, a vrijedan je 21.000 eura.

Gimnazijalci iz male buzetske Srednje škole koju polazi ukupno 135 srednjoškolaca u deset razrednih odjeljenja, u Poljskoj su bili gosti Zespol Szkol i Placowek Oswiatowych, škole od tisuću učenika. Nakon obilaska velebnog školskog zdanja uključili su se u redovne nastavne sate, uživali u satu geografije na poljskom jeziku, a na prvoj radionici podijeljenoj u međunarodne grupe izrađivali četverojezični rječnik termina vezanih za okoliš. Obišli su jezero Nysa gdje su mjerili pH vrijednost i količinu otopljenog kisika u jezerskoj vodi. Domaćini su za njih organizirali izlet u Wroclaw, grad oko 90 kilometara udaljen od Nyse. Posjetili su Hydropolis, wroclavski vodovod u sklopu kojeg se nalazi impresivni interaktivni izložbeni prostor gdje su upoznali vodoopskrbni sustav Wroclawa. Posjetili su i Zavod za geografiju Sveučilišta u Wroclawu te poslušali predavanje o građevinama i područjima Poljske koji su pod zaštitom UNECSO-a. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini