MARČANSKI KUJUNDŽIĆ

SLUČAJ AMNEZIJA (ZABORAVIO DA IMA KUĆU S BAZENOM): Od Kostešića se ograđuje čak i njegov IDS. Šefovi ne mogu vjerovati što se dogodilo!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Kako je krenula cijela priča oko imovinskih kartica, slobodno možemo očekivati neke nove kartične epizode u maniri - svaki tjedan pada ministar, načelnik ili gradonačelnik jedan. Iz Vlade Andreja Plenkovića zbog propusta ili prikrivanja podataka u imovinskoj kartici zasad je otišlo četvero ministara. I Istra ima svoje adute. IDS-ov zamjenik načelnika Marčane Marijan Kostešić po težini grijeha može slobodno stati uz bok sad već bivšim ministrima koje su neažurirani podaci koštali političkih funkcija. Upravo je Kujundžić morao otići jer mu je pronađeno više nekretnina u vlasništvu koje nije prijavio.

Čudno da se podaci krivo upisuju samo kad se radi o vrijednosti imovne ili kvadraturi. Isto tako, zanimljivo da dosad nitko nije u karticu nije upisao višu cijenu kuće, stana, njive, šume… Zamjenik načelnika Marčane Marijan Kostešić, kao što smo pisali, punih se sedam godina nije sjetio u karticu unijeti vrijednu kuću u Banjolama, koju je darovao supruzi. Prvo je kuću procijenio na 292 tisuće kuna, a potom je priznao da je to greška jer je zapravo mislio na eure, da bi kasnije kuću procijenio na 3 milijuna kuna.

Uglavnom, kuću do danas nije upisao u imovinsku karticu. Nejasno ostaje i zbog čega nije unio prihode koje njegova supruga ostvaruje od turizma, ali i novac koji on putem registriranog OPG-a zarađuje od najma kuće za odmor u Kavranu.

Što o slučaju svog donačelnika, koji ni sam ne zna što sve ima i što bi trebalo, a što ne unijeti u karticu, pitali smo predsjednika IDS-a Borisa Miletića. No prije njegovog odgovora treba podsjetiti da je IDS prva parlamentarna stranka u Hrvatskoj koja je objavila imovinske kartice svojih dužnosnika na internetskim stranicama. To su učinili 2015. godine nakon što je Agencija za zaštitu osobnih podataka odlučila da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne smije objavljivati imovinske kartice političkih dužnosnika. Stranka je prije pet godina isticala da se zalaže za maksimalnu transparentnost i dostupnost svih podataka iz cjelokupnog javnog financijskog i ostalog poslovanja. Iako su iz te stranke ranije najavili da će imovinske kartice svojih dužnosnika trajno biti objavljene na njihovim stranicama, ipak su ih uklonili.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić na slučaj Kostešić ne gleda blagonaklono. Štoviše, rekao je da na "nekvalitetno ispunjenu imovinsku karticu zamjenika načelnika Marčane gleda bez imalo simpatije".

- Poznajem gospodina Kostešića i nemam apsolutno razloga sumnjati u njegov integritet, međutim takvi se propusti ne smiju događati! Mi smo stranka koja se zalaže za punu transparentnost u obavljanju javne dužnosti. Od zamjenika načelnika Marijana Kostešića očekujem da ekspresno ispravi sve propuste te da predstavnicima medija bude na raspolaganju za sva eventualna objašnjenja. I mi smo zatražili njegovo očitovanje te će nakon toga stranka poduzeti potrebne korake, istaknuo je Miletić, ne otkrivajući detalje.

Marijan Kostešić uspio je iznenaditi i svog nadređenog, načelnika Marčane Predraga Pliška, koji je ostao bez riječi.

- Zatečen sam. Od svih suradnika očekujem potpunu transparentnost i poštivanje zakonskih obveza. Očekujem od zamjenika Marijana Kostešića da hitno ispravi sve propuste te da ih po potrebi dodatno obrazloži, ustvrdio je Pliško.

Kostešićevu zaboravnost komentirao je i Damir Grünbaum, bivši živozidaš, a danas dopredsjednik stranke Barijera koja je u fazi osnivanja.

- Da je eventualno pošteno stekao tu imovinu, vjerojatno bi je unio u karticu. Nažalost, naše pravosuđe je krojeno po mjeri korumpiranih političara. Protiv takvih ne postoje efikasne zakonske sankcije, pa mogu nesmetano puniti svoje džepove, a prazniti naše! Što se tiče usporedbe ovog IDS-ovog slučaja sa sličnim slučajevima HDZ-ovih dužnosnika, oduvijek govorim da je modus operandi isti. Naravno da bi Kostešić morao odstupiti s dužnosti da ima imalo odgovornosti i poštenja. Sve u svemu, ovo je samo grebanje po površini, još će puno toga ubrzo isplivati, istaknuo je Grünbaum.

Predsjednica pulskog HNS-a Kristina Bulešić smatra da bi političari trebali snositi odgovornost za ovakve propuste koji, smatra, nisu mali.

- Izgleda da je kod nas zavladala ta nekakva sinkopa koja je postala zarazna. Kad je netko na javnoj funkciji, nema apsolutno nikakve dileme da se takve stvari ne mogu i ne smiju zaboraviti, osobito ako se radi o takvoj vrijednosti kao što je kuća koju je Kostešić zaboravio upisati. Mislim da bi trebalo postrožiti kazne kako bi napokon svi shvatili da se radi o nedopustivom ponašanju. Treba tu dublje zagrepsti na svim razinama vlasti u Istri, smatra Bulešić.

Tajnik Demokrata Istre Serđo Popović pak smatra da se "zbog nedavnih slučajeva ministara i pojedinih gradonačelnika i načelnika, koji su netočno ispunjavali svoje imovinske kartice zbog grešaka ili neznanja, stvara osjećaj nepovjerenja građana prema dužnosnicima".

- Žalosno je da novinari moraju raditi posao institucija koje su plaćene da takve stvari provjeravaju. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa treba utvrditi činjenice, a Kostešić bi, ako bude nepravilnosti, to trebao ispraviti i preuzeti političku odgovornost, smatra Popović.

Za predsjednika istarskog SDP-a Vilija Bassanesea dileme nema. Po njemu predsjednik IDS-a treba reagirati i pozvati na odgovornost marčanskog donačelnika.

- Ja bih postavio pitanje kako netko uopće može voditi općinu, grad ili ministarstvo ako nije u stanju popuniti vlastitu imovinsku karticu. Prihvaćam možda tehničke greške i nejasnoće, to je ljudski i to se može svima dogoditi, no nije korektno javno lagati. Nitko se ne bi trebao sramiti svoje imovine ako je do nje došao radom ili nasljedstvom. Osim svih sankcija koje bi Kostešić i svi ostali trebali snositi, mislim da bi građani morali na idućim izborima početi kažnjavati sve one koji ih lažu, a u Istri ih bogme ima, možda i malo previše s obzirom na veličinu teritorija. Ne bih za Kostešića ništa osobno mogao reći, no on je sad već drugi IDS-ov načelnik kod kojeg postoje nelogičnosti. Što se mene osobno tiče, 2009. kad sam postao gradonačelnik, imao više imovine nego danas, kaže Bassanese.

Smatra da se svaki gradonačelnik ili načelnik mora u startu odlučiti želi li biti privatnik ili javna osoba.

- U tom grmu leži zec, a sve drugo su samo isprike i laganja. IDS kao europska i progresivan stranka po istim progresivnim i europskim standardima treba i reagirati. Naravno da na idućim lokalnim izborima više ne bi trebali dati podršku i potpisati kandidaturu za one načelnike ili gradonačelnike za koje se pokazao nesrazmjer imovine i prihoda. Kao što je Plenković imao utjecaj na odluku ministara koji su dali ostavke, tako bi i gospodin Miletić trebao imati utjecaj na takve i slične odluke svojih načelnika i gradonačelnika, jer je on kao predsjednik stranke potpisao listu s koje su ti ljudi izabrani. Da sam ja na mjestu predsjednika IDS-a, postupio bih isto kao i premijer Plenković. Dakle, zamolio bih te ljude ili da sami daju ostavku, a ako to ne žele, onda bih ih isključio iz stranke, jasan je Bassanese.

Mirko Jurkić iz pulskog HDZ-a kaže da bi za odgovornost trebalo pitati načelnika Marčane.

- Smatram da svatko, bez obzira na važnost dužnosti koju obnaša, treba biti čist i jasan pred zakonom. Bez obzira bio to ministar, predsjednik Vlade ili općinski načelnik. U Hrvatskoj još nisu jasno definirane sankcije i sve ostaje na moralnoj odgovornosti dužnosnika i njemu nadređenih. Nije mi jasno zašto se kartice ne ispunjavaju točno, jer naravno da će kad-tad isplivati van ako ste nešto krivo ispunili. Sankcije bi se trebale snositi, jer cijela ova priča s pogrešno ispunjenim karticama je sad već uzela maha, zaključuje Jurkić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater