LABIN

Obilježeno 96 godina od smrti Giuseppine Martinuzzi: Učiteljica koja je život posvetila borbi za najsiromašnije

| Autor: Branko Biočić
Polaganje vijenca na grob Giuseppine Martinuzzi

Polaganje vijenca na grob Giuseppine Martinuzzi


U povodu 96.obljetnice smrti labinske učiteljice, spisateljice i revolucionarke Giuseppine Martinuzzi cvijeće na njezin grob na Gradskom groblju u Labinu položili su gradonačelnik Valter Glavičić, predsjednica Zajednice Talijana Daniela Mohorović, izvršni predsjednik i članica Zajednice Talijana Tullio Vorano i Marija Vorano te kustosica Narodnog muzeja Labin Olja Višković.

Giuseppina Martinuzzi rođena je 14. veljače 1844. godine u dobrostojećoj obitelji u Labinu kao kći Antonije Luis i Giovannija Pietra Martinuzzija. Kao učiteljica službovala je u osnovnoj školi u Galižani, zatim 1873. godine u osnovnoj školi u Labinu, te naposljetku 1875. godine u Miljama (Muggia). Iako je po zanimanju bila učiteljica, ujedno je bila izvrsna odgajateljica i književnica, sposobna spisateljica i pjesnikinja, autorica pedagoških studija, pa i udžbenika za osnovnu školu. Njezino djelo Manuale Mnemonico (Priručnik za pamćenje) iz 1866. predstavlja primjer stvaranja shema koje olakšavaju pamćenje gradiva. Početkom 20. stoljeća započela je aktivan politički život.

Zastupala je ideju socijalizma ili kako ga je nazivala "humanog socijalizma". Bez obzira na svoje građansko porijeklo, život je posvetila borbi za najsiromašnije, radnike i seljake, njihovom obrazovanju i izjednačavanju njihovih prava s bogatijima, te borbi za pravo glasa žena. Zbog načina pisanja i političkih razmišljanja, za vrijeme austrijske vladavine često su joj djela bila cenzurirana ili se uopće nisu tiskala. Učiteljica iz Starog Grada, mirovinu je dočekala u rodnom Labinu. Umrla je u noći 25. studenog 1925. godine, a njezin je grobni spomenik na gradskom groblju u Labinu, nadvišen jednim kupom od bijelog istarskog kamena s plamenom koji treperi na vjetru, postao mjesto koje na jednostavnom kamenom natpisu nosi samo njeno ime.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum