PUNA PULSKA TRŽNICA

Nekad izbjegavani, danas su čvarci prehrambeni hit! 


Na gradskoj tržnici, okupanoj suncem i punoj naroda, održan je danas još jedan festival posvećen čvarcima - 17. Ucvirkenfest. Dok se u velikoj pulskoj padeli dinstala kapula, koja je zamirisala pola grada, porazgovarali smo s "glavnim kuharom" Budimirom Žižovićem - Žižom što se to točno sprema. Jer - najavljeni su čvarci s kiselim zeljem što je neke zbunilo, a neke nasmijalo.       

Kiselo zelje iliti kiseli kupus

- Radi se, naravno, o kiselom kupusu, kapuzu, kako hoćeš. Manifestaciju smo najavili na čistom hrvatskom pa me danas svi isto pitaju, kazao nam je Žižović pojašnjavajući da na dinstanu kapulu i tri kile domaće masti ide kilo pancete, sedam kila čvaraka i na kraju 50 kila kiselog kupusa - sve u svemu dovoljno za oko 400 besplatnih porcija koje su Puljani smazali u tren.

Pitali smo ih je li ih strah od masnog, no pojasnili su nam da nije. Kako vele nekada se masno, pa time i čvarci i panceta, izbjegavalo u širokom luku, a danas ih mnogi nutricionisti preporučuju i pravi su prehrambeni hit i dio sve popularnije PALEO ili LCHF dijete koja preporučuje više masnoća, a manje ugljikohidrata te konzumaciju domaćih proizvoda. Dakle, čvarci u kombinaciji s kiselim kupusom pravi su pogodak!

U sklopu manifestacije tvrtka Frelimo, koja je najveći proizvođač čvaraka u državi te ekipa braniteljske zadruge Panonija iz Županje i ekipa Drage Krivičića iz Premanture talili su čvarke u velikim kotlovima.

Čvarci se tale barem dva sata

Kako nam je kazao Slavonac Nenad Bujanović čvarci se tala barem dva sata.

- Mi Slavonci režemo veće šnite, ne kockice kao vi ovdje i topimo ih barem dva sata. Dodamo malo mlijeka da dobiju lijepu, zlatnu, tamniju boju. Kada su gotovi ocijedimo ih, a onda stavimo u drveno korito staro preko sto godine da ono samo popije višak masnoća, pojasnio nam je Bujanović. Na pitanje sole li ih kazao je kako to ne čine jer onda oni izgube svoju hrskavost te sugerirao da se čvarci sole prije nego se jedu.

Uz dobro jelo i glazbu benda "In vino veritas" nudile su se danas na tržnici čaše domaćega vina dok je degustacijom svojega piva posjetitelje počastila i Istarska pivovara iz Buzeta. Inače, Ucvirkenfest je u posljednjih 16 godina obišao cijelu Istru, a zadnjih sedam se održava u Puli. Tijekom manifestacija predstavljeno je više od 60 tradicionalnih recepta istarske gastronomije u kojoj se koriste ucvirki kao sastavni dio recepta ili pak kao osnovna namirnica, popularizirajući ovu namirnicu te čuvajući stare, autohtone recepte istarskih mjesta i zaseoka. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom