ZBORNO MJESTO OVOGODIŠNJE AKCIJE GRADA VODNJANA BIT ĆE KOD SVETE FOŠKE

"Moj kažun" na lokaciji koju je razotkrila reportaža Glasa Istre


Ovogodišnja 12. akcija "Moj kažun" Grada Vodnjana za obnovu i očuvanje suhozidne baštine, koja će se održati od 11. do 26. svibnja, obuhvatit će i zapuštene i zaboravljene male stancije nedaleko od Svete Foške, koje smo, ravnajući se jednom starom kartom, "krstili" kao stancija Biasiol.

Ta je lokacija pročelnicu Grada Vodnjana Nensi Giachin Marsetič, koja organizira akciju, zaintrigirala nakon što smo lani u prilogu Istra plus pod nazivom "Koja je to sila natjerala ljude da grade kaštelijer kod Batvača" objavili veliku reportažu o prapovijesnoj, antičkoj i novovjekoj kamenoj baštini područja od Peroja do Batvača. U veljači smo ove godine pročelnici Giachin Marsetič i pokazali dvije obližnje zarasle stancije, o čemu smo također izvijestili čitatelje, želeći potaknuti odluku da se ovi tajnoviti kompleksi obnove i sačuvaju.

- Turističkim vlakićem obuhvatit ćemo lokaciju Tri kažuna (veliki kažuni kod bazilike svete Foške, op.n.), lokaciju Dva kažuna (objekti nedaleko od stare ceste Peroj-Batvači) i ovu novu lokaciju. Zato zborno mjesto akcije neće biti Park kažuna kod Vodnjana kao dosadašnjih godina, već Sveta Foška, rekla nam je Giachin Marsetič.

Dvije stancije obrasle i skrivene u šikari uz trasu magistralnog vodovoda karakteristične su po nizu manjih kućica građenih tehnikom suhozida, spletu zidova i kažunima, od kojih je jedan čak i ožbukan i time (vjerojatno) jedinstven u Istri. Te male skromne stancije očito su služile za smještaj ljudi i životinja, kao što se pretpostavlja da su tome služili veliki nadaleko poznati kažuni kod Svete Foške.

Paralelno s pripremom akcije "Moj kažun", Grad Vodnjan proveo je i natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu kažuna u privatnom vlasništvu. Na konačnoj listi dodjele potpora nalazi se 20 kažuna, svi na području katastarske općine Vodnjan, na čiji će se popravak razdijeliti 50-ak tisuća kuna. Na odluku da li će po pojedinom objektu vlasnici dobiti 3.000, 2.000, 1.000 ili 500 kuna, utjecala je lokacija, stupanj oštećenja i posebnost kažuna.

Sredstva će im biti uplaćena nakon obnove za što je podnositelj zahtjeva dužan stanje nakon popravka dokumentirati digitalnim fotografijama, a moguće je da predstavnici gradske uprave zatraže uvid u obavljene radova. Zadnji rok za dovršetak radova je 15. studeni. (Z. STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater