POSLJEDNJI DAN KLIMATOLOŠKE ZIME

Ledene sige na pazinskim javorima


Ispalo je tako da je baš današnji dan, 28. veljače, posljednji dan klimatološke zime bio najhladniji ovogodišnji zimski dan.

Pazin je ponovo bio najhladniji istarski grad. Prema mjerenjima Istrameta danas ujutro zabilježen je minimum od -11.9 stupnjeva Celzijusa, dok je Državni hidrometeorološki zavod u 7 sati u Pazinu izmjerio -11.1 stupnjeva Celzijusa. No, ono što nas je danas iznenadilo bio je prizor koji smo oko podneva zatekli u Dobrilinoj ulici. U drvoredu s mladih stabala javora visjele su ledene sige, neke duge gotovo pola metra. Sige su nastale na mjestima gdje su nadležni komunalci svojedobno odrezali grane koje su procijenili da su višak. Jesu li sige nastale od biljnog soka koji je izbio iz rana drveta pitali smo urbanu šumaricu Lidija Bedeković.

- Nisam još imala prilike vidjeti takvo nešto. Mislim da su sige nastale zbog nepravovremenog i nestručnog orezivanja stabala. Naime, kod bilo kakvog orezivanja rane treba premazati voćarskim voskom što ovdje vjerojatno nije provedeno, kaže Bedeković dodajući da je teško procijeniti hoće li biti posljedica po stabla, jer to ovisi o vremenskim (ne)prilikama i unutarnjem stanju pojedinog stabla. Usput je napomenula da su stabla na nedalekom Šetalištu pazinske gimnazije u vrlo lošem stanju, pa zahtijevaju hitan pregled. Inače, sutra je prvi dan klimatološkog proljeća, ali paradoksalno meteorolozi su najavili snijeg i to ne samo u unutrašnjoj, već i u priobalnoj Istri. (A. D.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of