NAKON TOPLOG POČETKA VELJAČE

STIGAO LEDENI VAL: Najhladnije u Labinu i Pazinu, očekuje se i olujna bura

| Autor: Glas Istre
(Arhiva/ilustracija)

(Arhiva/ilustracija)


Hladni val stigao je u Hrvatsku i već u četvrtak donio naglo zahladnjenje. I jutros se gotovo cijela Hrvatska probudila u “debelim minusima”, a i tamo gdje temperatura zraka nije bila u minusu, bila je tek neznatno iznad nule, piše Net.hr.

U 8 sati u Gospiću je izmjereno -8 stupnjeva Celzijevih, u Zagrebu i Osijeku -6, u Rijeci, Labinu i Pazinu -1, u Splitu 0. Najhladniji je u 8 sati bio Zavižan s -16 stupnjeva Celzijevih, dok se jedino na jugu Hrvatske temperatura zraka odlijepila od ništice: u Dubrovniku i Hvaru 3, a u Makarskoj 6 stupnjeva Celzijevih.

U unutrašnjosti će danas biti pretežno, a na Jadranu i u gorju djelomice sunčano. Na kopnu će puhati povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Najviša dnevna temperatura zraka od -4 do 1, a na Jadranu uglavnom između 4 i 9 °C.

izvor: DHMZ

“Nakon jednog od najtoplijih početaka veljače u znanoj povijesti, od ovoga četvrtka počelo je osjetno hladnije razdoblje koje će potrajati barem tjedan dana, i u kojem postoji umjerena, ponegdje i velika opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje. 

Već danas će na Jadranu povremeno jaka i olujna bura pojačavati hladnoću, a i onemogućavati normalno prometovanje, osobito za vikend. Uz to valja spomenuti i subotnju mjestimičnu kišu, čak i snijeg, uglavnom na južnom i dijelu srednjeg Jadrana. “A nakon toga, unatoč hladnoći, vjerujem da će se na suncu mnogi osjećati bolje nego tijekom nedavnog juga”, dodao je Vakula.

Kako se ističe u vremensko prognozi HRT-a, nakon u noći i ujutro ponegdje jake bure – tijekom današnjeg dana će na jugu Hrvatske biti manje vjetrovito, ali hladnije nego u četvrtak, iako prevladavajuće sunčano, osobito prijepodne. Podjednako razmjerno hladno bit će i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Bura će oslabjeti, ali će još mjestimice biti jaka, na udare i olujna, uz more umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito. 

I u gorju i na sjevernom Jadranu poslijepodne oblačnije od prijepodneva. Pritom bura i dalje često jaka, podno Velebita lokalno i olujna, vjerojatno i s orkanskim udarima. Dnevna temperatura u gorju “negativna”, a uz more od 2 do 5 °C.

Izdano je i upozorenje na hladni val tijekom idućih dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini