PIŠE ROBERT FRANK

Istarski HNS-ovci PROTIV POSTAVLJANJA IVANA HERAKA ZA NOSITELJA LISTE U 8. IZBORNOJ JEDINICI

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


„Predsjedniče Štromar, Ivan Herak je asocijacija na netransparentnu privatizaciju i tajkunizaciju, mijenjao je stranke, nije osuđen, nevin je, ali je percepcija o njemu krajnje negativna. Njegovo postavljanje je pogrešna ideja i loša poruka. Ako on bude nositelj liste ili samo kandidat, više nitko neće sudjelovati u istarskom HNS-u“, stoji u priopćenju HNS-ovaca iz Istre

Istarski narodnjaci odlučili su bojkotirati odluku vrha HNS-a o postavljanju kontroverznog porečkog političara Ivana Heraka za nositelja njihove liste u 8. izbornoj jedinici. U ponedjeljak su, naime, članovi predsjedništva istarskog HNS-a novom stranačkom predsjedniku, potpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru, poslali pismo u kojem se oštro protive da Herak, inače nestranačka osoba, predvodi listu na parlamentarnim izborima. Njegovo postavljanje smatraju „pogrešnom političkom idejom i lošom porukom“.

U pismu predsjedniku stranke Predragu Štromaru 11 potpisnika tvrdi kako je jedan od ključnih razloga protivljenju Herakovog imenovanja njegova promjena stranačkih dresova. Počeo je, kažu, u IDS-u, bio je u HSLS-u, a kao ministar postavljen je u Vladi HDZ-a. HNS-ova majica bila bi mu treći politički dres, što je predsjedništvu istarskog HNS-a potpuno neprihvatljivo. Potpisnici pisma dojam pojačavaju zaključkom kako se osobe koje tako mijenjaju strane u Istri nazivaju „settebandiere“.

Iako, nadalje, navode kako je Herak pravomoćno oslobođen svih optužbi u kaznenom postupku koji se protiv njega vodio 12 godina, iskazuju strah da se percepcija tog čovjeka kao političara s kraja 90-ih u Istri uvelike veže uz netransparentnu privatizaciju. Za njih je, recimo, problem, promatrajući tadašnje događaje iz današnje perspektive, što je Herak vozio statusni, tajkunski Jeep Grand Cherokee. Problem su za istarske HNS-ovce, dakle, Herakova poslovna i gospodarska prošlost te, na određeni način, loša reputacija. Tako nešto njima je posvjedočila i aktualna ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Ona se, kažu u pismu, o Heraku raspitivala u Istri kod svojih poznanika. Bez obzira što je u svim kaznenim procesima Herak proglašen nevin, percepcija o njemu je, rekla im je Divjak, negativna. „Sve su ovo razlozi zašto NE Ivanu Heraku“, kategorični su istarski HNS-ovci.

I na kraju poručuju Predragu Štromaru: „Predsjedniče, ukoliko dozvolite da se bez volje HNS-ovog članstva Ivan Herak nametne kao nositelj stranačke liste za parlamentarne izbore ili kandidat na listi, zauvijek će se izgubiti povjerenje članova istarskog HNS-a u svoju stranku. U takvom, „prljavom“ HNS-u nitko od članova iz Istre neće ostati“.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of