POVRATAK BIVŠEG MINISTRA TURIZMA

IVAN HERAK ponovno oblači politički dres: "Novi vjetrovi koji pušu u Glasu Istre ohrabrili su me da se ponovno aktiviram u politici!"

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Milivoj MIJOŠEK

Milivoj MIJOŠEK


* Imenovanjem za savjetnika ministra turizma, uz onu profesionalnu satisfakciju koju takva pozicija nosi, ostvario sam, nakon pravosudne, i političku rehabilitaciju

* Niste prvi od koga čujem informaciju da ću voditi HNS-ovu listu za Sabor. Tu odmah moram prekinuti spekulacije i reći da nisam s nikim o tome razgovarao niti me tko zvao

Bivši političar i ministar turizma Ivan Herak odnedavno i službeno obnaša dužnost posebnog savjetnika ministra turizma Garija Cappellija za strateško planiranje razvoja turizma i EU fondove. Iako Heraka već duže nema u političkoj areni, čini se da još važe odluku hoće li se opet aktivirati i okrenuti neki novi list u svojoj karijeri. Herak je bio ministar turizma u Vladi Zlatka Mateše, a novom se funkcijom vratio u Ministarstvo turizma kojem je bio na čelu od 1999. do 2000 godine.

Sve su glasnija šuškanja da bi Herak na idućim parlamentarnim izborima trebao biti nositelj liste HNS-a u 8. izbornoj jedinici. Priznaje da su i do njega došle takve glasine, ali u startu naglašava da ne sudjeluje u nikakvim političkim aranžmanima, nevezano o kojoj se stranci radilo.

- Niste prvi od koga čujem tu informaciju da ću voditi HNS-ovu listu za Sabor. Tu odmah moram prekinuti spekulacije i reći da nisam s nikim o tome razgovarao niti me tko zvao, a niti je bilo sastanaka na tu temu. Poznajem ljude u HDZ-u, SDP-u i HNS-u, ali ne sudjelujem u nikakvim dogovorima ni pregovorima. Fokusiran sam na posao savjetnika ministra turizma, kao i na obaveze koje imam kao profesor na poslijediplomskom doktorskom studiju na fakultetima u Osijeku i Ženevi, te kineskoj Udruzi za jugoistočnu Evropu-CSEBI, i to je zasad prioritet, kaže Herak, koji kaže da nije član niti jedne stranke te da je prije svega, slobodan čovjek.

Čini se, barem u ovom trenutku, da mu ne pada na pamet uskočiti u novi politički dres.

- Bila su ranije neka istraživanja o rejtingu političara u Istri i tada sam, usprkos tome da me desetljeće i pol nije bilo u politici, stajao više nego dobro. Primjerice u jednom istraživanju IPSOS Pulsa iz 2013. godine bolje i od tadašnjeg župana i predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića, što doduše baš i nije bio neki problem. Da budem iskren, velika prepreka za moje eventualno aktiviranje i ponovni ulazak u politiku bila je donedavna povezanost Glasa Istre i IDS-a između kojih smo mogli staviti znak jednakosti. To je na neki način, barem u mojoj glavi, bila najveća prepreka da bih uopće i pomišljao ponovno se politički pokrenuti. No, tu se stvari jako promijenile, i to na bolje. Vidim da se Glas Istre mijenja i da se je u posljednje vrijeme otvorio prema svima koji na bilo koji način djeluju u javnom prostoru. Drago mi je zbog toga, budući da sada mnogi imaju priliku i prostor reći svoja razmišljanja i iskazati stavove. Iskreno, upravo me ta činjenica i ohrabrila, odnosno kreirala okolnosti da uopće počnem razmišljati o opciji povratka na političku scenu. Ruku na srce, s onom bivšom uređivačkom politikom moj povratak bio bi ravan političkom samoubojstvu. To jednostavno ne bi imalo nikakvog smisla ni šansi za uspjeh, kaže Herak.

Ipak, najavljuje mogućnost da već na iduće parlamentarne izbore izađe sa svojom nezavisnom listom koja bi okupljala sposobne, mlade, poslovne ljude iz Istre koji dosad nisu bili aktivni niti u jednoj stranci.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater