POREČ: FESTIVAL ČEŠNJAKA

Istarski crveni češnjak je ukusniji, trajniji i ljekovitiji od ostalih sorti

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Zvjezdana Križmanić u berbi istarskog bijelog češnjaka  (Davor ŠIŠOVIĆ)

Zvjezdana Križmanić u berbi istarskog bijelog češnjaka (Davor ŠIŠOVIĆ)


Festival istarskog češnjaka održat će se na porečkom Trgu slobode 13. srpnja u 10 sati. Sedam proizvođača ponudit će razne sorte češnjaka iz svoga uzgoja, s naglaskom na istarski crveni, kao i različite proizvode; planirane su i radionice pletenja rešti od češnjaka, a poznati istarski kuhar Davir Skoko demonstrirat će gastro potencijale istarskog češnjaka

 

Usprkos nesnosnim vrućinama, na njivama OPG-a Zvjezdane Križmanić vrlo je živo: uz ostalo aktualno sezonsko povrće, sezona je i berbe češnjaka. Kako su svibanjske kiše u kombinaciji s lipanjskim vrućinama jako otvrdnule zemlju te prizvale biljne bolesti i štetnike, s vađenjem češnjaka valja požuriti kako bi se sačuvalo njegovo zasad vrlo dobro zdravstveno stanje, ali žurba ove godine ima još jedan razlog: Zvjezdana Križmanić je naime jedna od sedmero proizvođača koji će se predstaviti na skorašnjem prvom Festivalu istarskog češnjaka koji će se održati u subotu 13. srpnja na Trgu slobode u Poreču.

 

Tradicionalne domaće sorte

        Na svom imanju Zvjezdana Križmanić i njezina obitelj uzgajaju povrća te nešto malo voća i pšenice na ukupno 2,5 hektara. Većina ove proizvodnje prodaje se na tržnici u Rovinju ili na kućnom pragu. Češnjak je Krizmanić uzgajala i ranije, no otkako je osnovana Udruga proizvođača istarskog češnjaka, zainteresirala se za tradicionalne domaće sorte ovog začinskog povrća i tako ovog ljeta s prvih 700 četvornih metara nasada pobrala prvi urod istarskog crvenog češnjaka. Otprije na svom imanju uzgaja istarski bijeli češnjak, kojega ove godine ima na 800 kvadrata, uz 1.300 kvadrata slavonskog ozimog češnjaka, 500 kvadrata sorte bjelovarac i dvjestotinjak kvadrata jedne francuske sorte, sveukupno 3.500 četvornih metara pod češnjakom.

Istarski crveni već je pobran i sada se suši u traktorskoj prikolici pa će uskoro biti ispleten u rešte i isključivo tako prodavan, a ovih se dana bere bijeli istarski češnjak. Od crvenog će dobar dio biti ostavljen za sjeme, kako bi se u što kraćem roku povećala njegova proizvodnja, što si je Udruga postavila i kao jedan od najvažnijih kratkoročnih ciljeva, pa tako Križmanić za sljedeću sezonu svoj nasad istarskog crvenog češnjaka planira površinom barem udvostručiti, a k tome će prvi put posaditi i vrgorački češnjak, sortu koja ranije dozrijeva pa je zato interesantna za tržište.

        - Inicijativa o osnivanju udruge i o želji da se istarski crveni češnjak zaštiti naišla je na odličan medijski odjek, ali za to kao proizvođači nismo bili spremni: potražnja je naglo porasla, a nismo imali dovoljne količine za prodaju, priča Križmanić. U pomoć im je prošle sezone priskočio AZRRI, osiguravši sjemenski materijal za zainteresirane uzgajivače, koji su obavezani da za lani dobivenih 60 kila sjemenskog češnjaka iz ovogodišnjeg uroda moraju vratiti 90 kila. Tako proizvođači uz pomoć institucija nastoje povećati proizvodnju, dok istovremeno porečki Institut za poljoprivredu i turizam obavlja znanstveni dio posla neophodnog da bi se inicijativa za zaštitu, odnosno registraciju sorte istarskog crvenog češnjaka službeno pokrenula. Prednosti istarskog crvenog češnjaka nad ostalim sortama, a pogotovo nad uvoznim kineskim, su mnogo bolja aromatičnost i mnogo dulja trajnost, a predaja govori i o njegovoj izuzetnoj ljekovitosti.

 

Prerađevine od češnjaka

        Na OPG-u Zvjezdane Križmanić u Velom Ježenju češnjak se i prerađuje: već sada su u njezinoj ponudi ukiseljene češnjakove cvjetne stapke (po domaće zvane packe ili paski), čips od sušenog češnjaka te sirup od maslačka s lovorom, ružmarinom i listićima češnjaka. Asortimanu proizvoda od češnjaka doskora bi se mogli pridružiti još pesto od češnjaka i maslinovog ulja, frigani češnjak u maslinovom ulju, te češnjak mariniran u jabučnom octu, jabučnom soku, korijandru, origanu, kopru i papru.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of